Асен Василев на срещата с ГЕРБ: Единственото, което бихме помолили, е да подкрепите декларацията, която сме внесли - служебният кабинет да внесе бюджет. Нека заедно да призовем служебния кабинет

Кирил Ананиев: Да се обединим в разумното. Да възстановим финансовата стабилност на държавата и да се върнем към фискалните правила

Среща ГЕРБ-ПП
Среща ГЕРБ-ПП Източник: OFFNews

В излъчвания на живо разговор между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", инициирана от първата парламентарна сила, двете страни, оказа се, имат не малко общи теми и възможност за градивна политическа работа.

 

Десислава Атанасова: "Темата за сигурността не присъства в проекта на тези 16 точки, които представихте. За мигрантския натиск също я няма. Изразявам съболезнования за граничния полицаи. Отсъства и темата за земеделието от тези точки. Също темите за култура, за туризма, за регионалното развитие.

 

Ако искаме работеща икономика, трябва чрез подем да обвържем инвестициите в България. Ако сте съгласни това да бъде първата среща, при която да имаме базов консенсус и после да работим в експертни групи кое е възможно и кое не.

 

Без да оставяме темата за социалната политика, доходите към най-възрастните и младите. Едната е да се опитаме водеща да е т. 13, а другата да подкрепим социалните мерки, но какво ще струва това в следващите години"?

Десислава Атанасова и Кирил Петков
Десислава Атанасова и Кирил Петков Източник: БГНЕС

 

Кирил Петков: "Благодаря за поканата! За нас е добра стъпка да говорим за истинските решения публично. Присъединявам се към Вашия призив да почетем човека, който е загинал. Този тип трагедии не трябва да се повтарят.

 

Дойдохме, продължавайки нашите принципи за диалог. Принцип е за нас да изпълняваме дадените преди изборите обещания и второ- да намерим решение за проблемите на българските граждани. Оставаме конструктивна опозиция. Това не е разговор за подкрепа на първи мандат. Не искаме и на вас да даваме грешни очаквания.

 

Имаме цялостна програма, благодаря, че сте се запознали с нашите приоритети. Радвам се, че и Ананиев е тук. Искам да ви дадем презентация - ако се сложат правилните икономически приоритети, 16-те прироитета са в синхрон. Докато бюджетът за 2022 изпълнява перфектно ролята за тази година, няма как да я изпълнява за следващата. 2023 МРЗ трябва да се увеличи. Подобно е с пенсиите. Ще дам думата на Василев за презентацията".

 

Атанасова: " Предлагам презентацията да е тема на разговор на следваща среща, когато финансовият екип запачне работа. Важно е да разрешим политическата криза. Нв приемаме този разговор като подкрепа за мандат и не сме с грешни впечатления. Нужно е да намерим базов консенсус. Може да опитаме да привлечем колеги и от другите ПГ.

 

БСП също имат сериозна социална програма. Готови сме и с тях да водим разговор, и с останалите парламентарни групи. За ПГ на ГЕРБ-СДС за увеличаването на МРЗ трябва ясен разчет. То трябва да е обвързано и с прогнозата на ЕЦБ, на БНБ. Увеличаване на пенсиите също, за да изпреварят инфлацията.

 

За цената на електроенергията за бизнеса- мисля, че от ваша страна няма да има противопоставяне, след като го имате в програмата. И да бъде 200 лв., а не 250 лв. както сте предложили вие. Вдигане на майчинските - за на нас демографската криза също е приоритет. За образование, спорт и изкуства - имате нашата подкрепа. Ние винаги сме подкрепяли културата и там инвестициите трябва да започнат отново. 

Учителските заплати- за нас образованието е приоритет. Нашите правителства това го правеше през трите си мандата. Що се отнася до регистрацията по ДДС- още в предното НС заедно намерихме решение. Този въпрос в момента стои на вниманието на ЕК. Трябва да говорим за работната заплата в сектор здравеопазване. 

 

Василев: " Сега ще покажем бързочко макрорамката, в която стоят предложенията ни. Не обичаме да хвърляме числа без да сме си направили сметката.  Това е слайт който е взет при презентацията на правителството през август. БВП е 154 млрд. при който е сметнато.

Диаграма - дефицит
Диаграма - дефицит Източник: Zonanews
Допълнителни разходи през 2023 година
Допълнителни разходи през 2023 година Източник: Презентация


Имаме 2.2 млрд разход за пенсии на база на актуализацията. 20% увеличение на пенсиите предлагаме на два пъти- в началото на годината и второто от 1 юли. Общите разходи са от 8,86 млрд. Ние не казваме, че това трябва да е дефицита, а основна база. Не стои изборът -  бюджетна дисциплина или социален пакет. А какво още да включим?

Допълнителни приходи 2023 година
Допълнителни приходи 2023 година Източник: Презентация
Прогнози
Прогнози Източник: Презентация

Прави сте, че трябва детайлна среща. Единственото, което бихме помолили - с 30 млрд. повече се очаква да е БВП - да подкрепите декларацията която сме внесли и служебният кабинет да внесе бюджет. Важно е бизнесът да има предвидимост. Нека заедно да призовем служебният кабинет да внесе бюджет.

Разлика между Бюджет 2022 и Бюджет 2023
Разлика между Бюджет 2022 и Бюджет 2023 Източник: Презентация
Министерство на финансите - август 2022
Министерство на финансите - август 2022 Източник: Презентация



Делян Добрев: "Има причина бюджетът да се внася от МФ. И ние бихме могли да направим презентация с 200 млрд. и ще я направим по-красиво. Тази ваша прогноза се разминава с МФ и БНБ. Можем да направим и 3% излишък. Ако вашата прогноза за 180 млрд. не се сбъдне, а приемем допълнителни разходи - догодина ще теглим не 15 млрд, а 20 млрд.

 

Колегите искаха да предложат 900 МРЗ. Със съществуващите политики ще теглим 15 млрд. 37 млрд дълг са натрупани, а за следващата година имаме 15 млрд. Не чух нищо за горивата - няма я тази точка. Що се отнася до компенсациите за бизнеса- имаме единомислие. Цената на газ - не е важно да има само таван. Вие сте предложили 300 лв. таван, а сега е 150. Важно е да има и открити процедури. Бюджет не се прави от депутатите с приходно-разходна част и презентация".

 

Кирил Ананиев: "Какво искат българските граждани - да направим професионален анализ и обективна прогноза за развитие. Видяхме една презентация, ние също имаме такава. Някои показатели се различават - БВП, държавен дълг. В макроиконом прогноза на МФ са отразени всички ревизии на НсИ.
 
И затова БВП се променя на 161 млрд лв. Във вашето виждане за 2024 година сте взели прогнозата на МВФ - това е първата прогноза преди повече от 6 м. Предстои да излезе новата прогноза. Разликата между вас и нас е различния обхват на политиките и как се отразяват те. Щях и моята да донеса, ако знаех за вашата. И щеше да се види коя е по-точната.
 
Да се обединим в разумното. Да възстановим финансовата стабилност на държавата и да се върнем към фискалните правила. Да се замислим дали пред тези предизвикателства, които стоят пред нас, можем да се върнем към 3% дефицит или плавно да стигнем към фискалните правила и пакта за стабилност и растеж. Каня вас и експертите ви да седнем и да разсъждаваме" .

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени