Асен Василев: Правителството обсъжда отзоваване на Митрофанова. Нинова се сопна: Не е вярно!

Позицията на ГЕРБ е, че посланик Митрофанова е трябвало отдавна да бъде изгонена от България, коментира от своя страна депутатът и зам.-председател на партията Даниел Митов

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Посолство на РФ в София

Правителството обсъжда дали руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, съобщи вицепремиерът Асен Василев, цитиран от БНР. "Възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция", каза той.

 

В късния следобед обаче пресцентърът на БСП публикува позиция на лидера на партията и вицепремиер Корнелия Нинова, в която се твърди, че в управляващата коалиция не е обсъждано отзоваването на руския посланик.

 

"Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерският съвет, нито Председателският съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес”, написа във фейсбук лидерът на БСП, цитирана в прессъобщението.

 

По-рано днес ДБ поиска в декларация от парламентарната трибуна руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Според ДБ поведението й напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България.

 

По-рано днес, в декларация от парламентарната трибуна Антоанета Цонева от  "Демократична България" настоя за изгонването на Митрофанова.  "Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна. Настояваме за обявяване за персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България", заяви тя.

 

Позицията на ГЕРБ е, че посланик Митрофанова е трябвало отдавна да бъде изгонена от България, коментира от своя страна депутатът и зам.-председател на партията Даниел Митов. "Най-вече затова, че отдавна е прекрачила границите на нормалното, което е позволено на един дипломат в чужда държава", посочи той.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени