Асен Василев съди Тошко Йорданов за клевета

Ако ГЕРБ подкрепят предложението на ДБ за съдебната реформа - можем да говорим с тях, добави бившият служебен министър

Асен Василев
Асен Василев Източник: Пресцентър на МС

Бившият финансов министър Асен Василев съди зам. председателя на "Има такъв народ” Тошко Йорданов заради твърдението му, че Василев е откраднал интелектуална собственост. "Завел съм иск срещу Тошко Йорданов в съда. Той направи едни изявления от трибуната на парламента. Мястото, където спорът ще бъде решен, е в Софийски градски съд. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за България", заяви Василев пред NOVA NEWS. Той не уточни за каква сума е искът, но фактът, че първата инстанция е Софийски градски съд означава, че искът е за сума над 25 000 лв.

 

В края на юли депутатът от "Има такъв народ" заяви от парламентарната трибуна, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. Според Йорданов Асен Василев е работил като изпълнителен директор на фирмата Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети. Заради лошо управление инвеститор, който дотогава е вложил милиони в компанията се оттегля през 2009 г., а Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно го изисква обратно, като по този начин я фалира. С програмистите от фирмата Василев основава друга, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната.

 

Това е довело до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. "В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на Everbread на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. Адвокатите на Василев в Лондон постигат извънсъдебно споразумение за обезщетение в размер на няколко милиона долара, като признават факта на откраднатата интелектуална собственост, каза зам.-шефът на ИТН.

В думите на Йорданов Василев видя "дългата ръка на ДПС", след като три пъти е канен за министър, а след това "се е оказал проблем".

 

По думите му новата формация "Продължаваме промяната" е отворена за разговори с всички, дори и с "Има такъв народ". "Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за Българияn. Нашата цел за парламентарните избори е победата. Към този момент водим разговори с още малки партии, които искат да ни подкрепят. Ако те завършат успешно ние ще ги присъединим към коалицията".

 

За ГЕРБ и ДПС

"С ДПС имаме тема, която ни различава много. Това е темата за г-н Пеевски. Ние вярваме на американското правителство и Джо Байдън, че Пеевски е участвал в корупционни схеми. ДПС не вярват на тази преценка и твърдо застават зад него. Докато това не се изчисти - няма как да имаме тема на разговор. Основното нещо, което ние искаме е да се спрат течовете и данъците да бъдат събрани. Това няма как да стане, ако няма работеща съдебна система и прокуратура", каза Василев. "Вземаме предложението на "Демократична България" за съдебната реформа и го вкарваме в зала. Ако ГЕРБ го подкрепят - можем да говорим. Ако това не се случи, то ние нямаме тема на разговор. Просто е", обясни Василев.

 

За Румен Радев

"Ние вярваме, че Румен Радев е най-добрият президент, който България може да излъчи на изборите. Твърдо стоим зад него, защото той ни даде свобода на действие и се отнесе изключително почтено с нас. Наши представители влизат в инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата на г-н Радев", каза Василев.

 

За БСП и "Има такъв народ"

"БСП имаха възможност да подкрепят съдебната реформа няколко пъти и не го направиха. Надяваме се, че това ще се случи в следващия парламент", каза бившият финансов министър.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени