Асен Василев в Брюксел: Ситуацията в Украйна става критична, ЕС трябва да действа бързо

Той подчерта, че от самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Киев

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел, съобщиха от финансовото ведомство.

 

В рамките на дневния ред Белгийското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите си в сферата на финансите и икономиката за първите 6 месеца на годината.

 

Съветът одобри заключенията относно доклада за механизма за предупреждение за 2024 г. и годишния обзор на устойчивия растеж за 2024 г. Съветът също така одобри препоръката за 2024 г. относно икономическата политика на Еврозоната.

 

Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи. Министър Василев заяви, че ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо.

 

Той изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари.

 

Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна.

 

В заключение, министър Василев призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи.

 

Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

 

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени