Атанас Атанасов поиска ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да преговарят не за сглобка, а коалиция

Нямаме интерес от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко, каза той

Кирил Петков и Атанас Атанасов
Кирил Петков и Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Смятам, че това трябва да се приема спокойно, да седнем заедно като отговорни държавници, загрижени за интересите на България, и да подготвим да подпишем едно коалиционно споразумение. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов в кулоарите на парлемента във връзка с предложения от тях меморандум към ГЕРБ-СДС= Това е основното в този меморандум и пак казвам – това е на практика покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори, потрети лидерът на ДСБ. Атанасов смята, че това трябва да се приема спокойно, уточни БТА.

 

В отговор на въпрос депутатът от ПП-ДБ обясни, че това е тяхното предложение. То, вчера в14:21 ч., ако не греша, беше изпратено на Мария Габриел, предварително, преди да сме го обявили, за да бъдат информирани за това, което им предлагаме, защото на практика връзката между двете политически сили на този етап е между Николай Денков и Мария Габриел – тя е представителят на ГЕРБ в изпълнителната власт, уточни Атанасов. Попитан защо не го е изпратил Денков, а те, Атанасов обясни: "защото ние сме политическата сила, която подкрепя това правителство". Относно това защо не са го изпратили и на ГЕРБ, Атанасов попита "Мария Габриел не е ли ГЕРБ".

 

"В този меморандум виждам, че всички съсредоточават вниманието върху кадровите въпроси, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно в следващите най-малко 9 месеца или както е казано в меморандума "През всички 9 месеца", заяви Атанасов.


Според Атанасов с меморандума се прави "политическа оферта", която има за цел ясно да се определи как ще продължи управлението на България след ротацията. "Нямаме интерес от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко", каза той.

 

Попитан доколко не е червена линия категоричната заявка, че искат Николай Денков да е външен министър, Атанасов каза, че няма червени линии и всичко може да бъде договаряно. Аз, откакто възникна този казус, по някакъв начин, твърдя, че съществуват няколко варианта на конфигурация в правителството, през които би могло и Габриел, и Денков да имат комуникация с нашите партньори навън, отбеляза Атанасов.

 

Няма никаква сделка, заяви той в отговор на въпрос. Нямаме намерение от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко, заяви Атанасов в отговор на въпрос. Според него българското общество към днешна дата не желае избори и "ние трябва да се съобразим с това обстоятелство, но ако не можем да постигнем споразумение, в крайна сметка, това е единственият изход".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени