Атанас Атанасов: Президентът има връзка със схемата за българските паспорти

Депутатът отбеляза и "второто обстоятелство, което е още по-скандално", по думите му

Атанас Атанасов, ПП-ДБ
Атанас Атанасов, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Лидерът на ДСБ и председател на временната комисия "Глеб Мишин" Атанас Атанасов намекна пред журналисти в НС, че президентът има връзка със схемата за българските паспорти. Атанасов обърна внимание, че най-интензивното движение на преписките за българско гражданство е било по времето на служебното правителство.

 

По повод на създадената вчера комисия, която аз оглавих във връзка с българското гражданство, започнахме работа и искам да съобщя първоначалните факти, които са много обезпокояващи, заяви Атанасов. Това лице – Глеб Мишин, за който ние говорим от доста време, се оказа, че след осветяването на неговата роля в цялата тази афера, необезпокоявано е напуснал страната. Аз очаквах да бъде арестуван този човек, защото има обилни данни за това, че той участва в корупционни схеми за издаване на българско гражданство с фалшиви документи, вместо това необезпокоявано е напуснал страната, каза Атанасов.

 

Депутатът отбеляза и "второто обстоятелство, което е още по-скандално" - след напускането на страната, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) издава принудителна административна мярка да не бъде допускан никога да влиза в страната. Нали си давате сметка за това – необезпокоявано напуснал и десет години да не го пускаме в страната, коментира Атанасов и добави, че всичко това показва, че тази схема е работила с покровителството на службите. Трябва да се види в кои моменти кои преписки са се движили, защото се оказва, че най-интензивното движение на тези преписки е било по времето на служебните правителства, заяви Атанасов.

 

Попитан кога ще реформират тези служби, Атанасов отговори: "нека да изясним фактологията, ето през такива казуси какви ги вършат и тогава това нещо ще се случи". По думите му е "въпрос на време". Попитан освен Глеб Мишин, има ли данни за други хора, които да са участвали в такъв процес, Атанасов отбеляза, че Мишин е организаторът на цялата тази схема. Проблемът е в това кой е слагал "чадър", заяви Атанасов и добави, че покровителството е важно.

 

Атанасов каза, че е видял първоначално документацията по няколко преписки – те са идентични, по един и същ начин изглеждат. По думите му е ясно, че на един ксерокс са снимани тези документи за произход, а вътре са нанасяни фалшиви данни. С "просто око" се е виждало това нещо и къде са българските служби, попита той. Наблюдавам какво се случва и с другия скандал, с Нотариуса, и тук проблемът пак е в службите. Ако службите си бяха на място и бяха контролирали тези процеси, нямаше да го има този клуб и да се стигне дотам този да го убият, коментира Атанасов.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени