Атанас Пеканов: 75 на сто от българите не успяват да си покрият разходите – това е стряскащо

"Подкрепяме подхода на ЕС за таван на цените на газа. Поълват се документите за 130 млн. лв. от ЕС за наводнените села" - каза той

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: NOVA

Атанас Пеканов, вицепремиер пред NOVA в "Здравей, България" коментира темите газ, инфлация, цени

Цените са високи в европейски мащаб, всички страни търсят механизми за задържане, големи вериги заявяват, че няма да вдигат базовите цени, 75 на сто от българите не успяват да си покрият разходите – това е стряскащо.

 

Все още няма резултат от преговорите с Лукойл, не съм присъствал на срещата. Ако Европа наложи таван на цената на руския газ, дали Путин ще спре кранчето?! Ние подкрепяме този подход за таван на цените,  в момента има огромни разходи между най-евтиния и най-скъпия източник, целта е да се свие разликата.

 

За момента няма перспектива за общи доставки на газ от Русия. Притеснителна е ситуацията в цяла Европа, има турболенции навсякъде. Ще се стигне ли до орязване на социални придобивки – не е вярно,  нямаме планове да свиваме приходи, въпреки, че има рискове за фиска.

 

Служебния кабинет няма да предлага такива промени. Европа трябва да предостави допълнителни средства заради енергийната криза – около половин милиард са. Така ще можем да продължим така наречената зелена трансформация.

 

В Плана за най-проблемните теми бяха енергетиката и съдебната реформа. За да получим парите от втория транш трябва да предприемем конкретни мерки в сферата на правосъдието и борбата с корупцията.

 

Бързаме с министър Зарков да подготвим съответните законопроекти. Ще има ли европари за опустошените карловски села – подготвяме документацията за помощ от 130 млн евро от фонд Солидарност.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени