Атанас Зафиров: БСП не е водила разговори за кадрови назначения с ИТН, направихме взаимни отстъпки

Имаме изключително висока покриваемост на целите и тезите при БСП и ИТН, увери Зафиров

Атанас Зафиров
Атанас Зафиров Източник: NOVA

Искаме споразумение с ИТН, формата ще бъде уточнена в хода на преговорите до края на тази седмица. Това споразумение е едно от условията за подкрепа, за да сме сигурни, че този кабинет смята да реализира принципите и политиките, които сме обсъждали в преговорния процес. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA заместник-председателят на партията на бившите комунисти Атанас Зафиров.

Той заяви, че БСП не е водила разговори за кадрови назначения и за конкретни хора при преговорите с "Има такъв народ".

 

С това напомни Христо Иванов-Бойкикев, който дни наред уверяваше, че не са имали персонални предложения за министри, а след това в декларация разкри три от предложенията на ДБ. От вчерашното включване на Слави Трифонов във фейсбук разбрахме, че исканията на ДБ не са се ограничили само с министрите на финансите, икономиката и образованието, а са имали апетити и към МРРБ и МОСВ. 

 

Имаме изключително висока покриваемост на целите и тезите. Заложихме четири стъпки в нашето поведение. Първата вече мина в петък на преговорите. Втората беше да се запознаем с кандидата за премиер и състава на МС. Беше естествено да поканим г-н Николов и да изслушаме неговите виждания по това как именно могат да бъдат реализирани тези политики. Третата стъпка е въпросното споразумение, там предстои да бъде уточнена формата, но ние държим да има такова споразумение. И четвъртата е да свикаме нашия колективен орген и да вземем съответното решение.

 

На въпрос дали са готови да зачеркнат част от социалните си обещания, ако се включат в това правителство, Зафиров отказа да влиза в детайли и каза, че предстои да бъдат уточнени крайните параметри. "В сектор "Здравеопазване", "Икономика", "Социална политика" имаме почти пълна покриваемост на тезите", каза Зафиров. Безплатни градини и ясли и намаляване на ДДС на 9 % на лекарствата - това според зам.-председателят на БСП е заявено като приемливо за ИТН и от БСП се надяват, че Трифонов и хората му ще изпълнят тези социални ангажименти. 

 

Зафиров отново потвърди готовността на БСП да състави правителство, ако мандатът стигне до тях. Той обаче сподели, че е с висока доза увереност, че от "Има такъв народ" ще успеят да сформират работещо правителство.  

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени