Атанас Зафиров поема БСП до прекия избор на нов председател, реши пленумът на соцпартията

Борислав Гуцанов пък поема председателството на парламентарната група

Атанас Зафиров, БСП
Атанас Зафиров, БСП Източник: Zonanews

Атанас Зафиров бе избран за изпълняващ функциите на председател на БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП.

До това решение се стигна, след като лидерът Корнелия Нинова подаде оставка на 11 юни заради "катастрофалните резултати" на БСП на изборите.

 

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов, напомнят от "Позитано" 20.

 

Атанас Зафиров защитава линията в столетницата, че може и трябва да се преговаря с ГЕРБ за експертно правителство. Преди два дни той заяви: "Готови сме да участваме в разговори с ГЕРБ за експертно, надпартийно правителство, национално отговорно и със солидна подкрепа от парламентарните сили в парламента, ако Бойко Борисов не е премиер".

 

Ако се стигне до такова разбирателство, от БСП са готови да предложат свои експерти. Тогава запитан дали ще подкрепят кабинет, ако е с мандат на ГЕРБ, Зафиров отговори: "Все с някакъв мандат трябва да бъде".

 

Днес със 104 гласа "за" и 3 "въздържал се", Националният съвет на БСП избра именно зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията.

 

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

Борислав Гуцанов пък поема председателството на парламентарната група. За зам.-председател на парламента е предложен Драгомир Стойнев.

 

Драгомир Стойнев, БСП
Драгомир Стойнев, БСП Източник: Zonanews

Кристиан Вигенин, който също бе заместник на Нинова, бе избран за шеф на групата на социалистите в Европейския парламент.

 

Кристиян Вигенин, БСП
Кристиян Вигенин, БСП Източник: Zonanews

Самата Нинова не присъства на заседанието. Час преди пленума Нинова пусна пост във фейсбук, с който призова "да няма реваншизъм". На пленума не дойдоха и смятаните за близки до нея Георги Свиленски и Иван Ченчев.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени