Българите у нас и в чужбина гласуват на поредните предсрочни избори

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, а в избирателните списъци фигурират над 6 милиона и 500 хиляди избиратели

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните предсрочни избори. Даваме своя вот за новите 240 народни представители в 49-ото Народно събрание. За тези 240 места в парламента се борят 4 566 ма кандидати. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции. 

 

Изборният ден започва в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при нужда може да бъде удължен и до 21:00 ч.

 

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, а в избирателните списъци фигурират над 6 милиона и 500 хиляди избиратели.

 

Законодателят реши, че в секции с над 300 избиратели се гласува и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота.

 

В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави, а машините там са 245. Избирателите гласуват с валидна лична карта. При влизане в изборното помещение обявяват дали ще гласуват на хартия или с машина.

 

Хартиената бюлетина е 60 см и е в два варианта – за гласуване у нас и гласуване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

 

Тези избиратели, които решат да гласуват с машина, първо трябва да получат от член на секционната комисия карта. След като я поставят в устройството на екрана ще се появи електронният вариант на бюлетината. На нея отляво са изписани номерата на партиите и коалициите в квадратчета и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на кандидатите за депутати от листата на партиите, за които може да се гласува преференциално. Номерата започват от 101 и изобразяват поредността, в която кандидатите са подредени в листата на съответната партия.

 

Гласуването става чрез докосване на екрана на квадратчето с предпочетената партия и съответния номер в кръгчето за предпочитания кандидат за депутат от съответната партия. Имената на формациите са на две страници и, ако избирателят не открива предпочината от него партия на първата страница, с бутона "следващ" отива на другата страница. След като отбележи вота си, избирателят трябва да натисне бутона "преглед" и на екрана ще се появи името на партията и името на кандидата, за които е гласувал.

 

Ако това е изборът му, избирателят трябва да натисне бутона "Гласуване". С натискане на опцията "Промени избора" избирателят може да промени вота си. След като гласоподавателят гласува, машината отпечатва разписка, на която е изписано името на формацията и името на кандидата за депутат, за които е подаден гласа.  Машинната бюлетина може да се сгъне два пъти, на гърба и трябва да се сложи един печат

 

На електронната бюлетина за изборите в чужбина са изобразени само номерата и имената на партиите. Избирателите зад граница не могат да гласуват преференциално за кандидат от листа, защото няма изборен район "Чужбина", а подадените гласове се прибавят към резултата на съответната партия в България.

 

Хартиената бюлетина изглежда по същия начин, като тази, която се зарежда на екрана на машината - отляво са изписани в квадратче номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчетата са номерата на кандидатите за депутати от листата.

 

При гласуването избирателят отбелязва избора си за партия и за кандидат за депутат със знак "Х" или "V" с химикалка със син цвят. Ако цветът е различен, бюлетината се счита за недействителна. Тя е такава и ако отбелязването със знаците е излязло извън очертанията на квадратчето с номера на партията или кръгчето с преференцията за кандидат за депутат.

 

Бюлетината на екрана на машината ще изглежда като хартиената, но ще бъде на две страници.

 

След като се принтира, обаче, ще бъде със значително по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код.

 

Тя трябва да се сгъне на две и да се пусне в прозрачната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има отделна.

 

Принтираната бюлетина е значително по-малка от хартиената. "Тя трябва да се сгъне от избирателя, да бъде поставен един печат на гърба и да се пусне в прозрачната кутия за гласуване, която ще бъде с надпис "Кутия за машинно гласуване", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има само по едно устройство.

В изборния ден не се допуска предизборна агитация.

 

От ЦИК призоваха и медиите да се въздържат от публикуване на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

 

В деня на вота се забранява и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

 

До края на изборния ден е забранено и унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред.

 

"Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването", обещаха от МВР и ЦИК.

 

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

 

Най-много секции има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56. Съответно най-много са машините за гласуване в Турция - 97, в Германия и Великобритания машините са 36 и 35.

 

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР, както и на сайтовете на всички български дипломатически и консулски представителства.

Точно в 21 ч. българско време в събота, или в 7 ч. местно време избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание. Това са първите две секции зад граница, в които започва изборният ден. Два часа след Нова Зеландия дадоха старт и на гласуването в Австралия.

 

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа българско време в понеделник, 4 април.

Секции в Украйна няма да има, а в Русия са предвидени две - в българското посолство в Москва и в консулската служба в Санкт Петербург.

 

За сметка на секциите в България, в чужбина няма да има видеозаснемане при преброяването на гласовете.

Още от "Политика"

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени