Българите в Северна Македония недоволни от кратката среща с Кирил Петков: Нашите интереси не бяха защитени

Противоречиви са реакции в Скопие

Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Кирил Петков и Димитър Ковачевски Източник: МС

Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование след срещата с премиера Кирил Петков, съобщи БНТ.  Според тях срещата е продължила твърде кратко, само 10-15 минути и те на са успели да повдигнат въпросите, които са искали да поставят пред него. Македонските българи смятат, че Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията (важно е да се отчете, че подобно вписваме автоматично ще предизвика реципрочни искания за признаване на македонско малцинство).

 

Противоречиви са реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София. 

 

Отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за РСМ - така медиите тълкуват резултатите от посещението на премиера Кирил Петков. Още преди премиерът да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде интервю, в което отправи две основни послания към обществеността в РСМ. 

 

Първо, той заяви, че България е направила крачка назад, съгласявайки се да използва краткото име Северна Македония. И второ - според него настояването на София македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ е директна намеса във вътрешните работи на страната му. 

 

Оттук нататък очакваме на 25 януари двете правителства, които ще заседават съвместно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат формирани.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени