Българите все едно са в някакъв кошмар - трябват години да върнем натрупаните милиардни дългове, лихвите са милиарди, заяви Борисов преди срещата с работодателите (ВИДЕО)

Борисов предупреди, че ноември, декември трябват още 2 млрд. лв. дългове

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Скрийншот/Facebook

Винаги сме се отнасяли сериозно с работодатели и синдикати. Десетки бюджети сме правили, винаги са излизали на излишък, но такова чудо не съм видял. Тези, които разбират от финанси и икономика знаят какво ни казват пазарите. От няколко месеца ние алармираме, че всяка седмица се тегли заем с все по-високи лихви. Миналата седмица изтеглиха 5 млрд, преди няколко дни 200 млн. Българите все едно са в някакъв кошмар. Трябват месеци, да не кажа години, да върнем натрупаните милиардни дългове, лихвите са милиарди. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди срещата с работодателите. 

 

Борисов предупреди, че ноември, декември трябват още 2 млрд. лв. дългове. "Влизаме в такава спирала, това показва крах на финансовата ни система. В пъти заради корупцията при Кирил и Асен падат инвестициите. Има факти и цифри. Инфлацията минава 20%. Асен и Кирил доведоха държавата да не може да взима кредити. При това популистко положение, всеки обещава какво ще даде, ние обещаваме да не вдигаме данъците", добави бившият премиер. 

 

"В три големи области Бургас Ямбол и Хасково има бедствено положение заради нелегални мигранти. Докато Рашков се занимаваше с измислици. Все едно не разбират, преди 5 години за подобно нещо щеше да има бунт. Няма тема, в която да мога да говоря за оптимистичен сценарий. Сега при срещата с работодателите вие ще чуете думата "дайте". Разумен човек, съзнавайки всички рискове, трябва да търси много голяма база. Две години нулеви за еврофондове, представяте ли това да беше се случило при нас, да нямаме План за възстановяване и устойчивост, да сме отишли накрая на еврозоната. Ако ни видят, че държавата ни е стабилна, можем с политическо решение да влезем в еврозоната, Брюксел е наш партньор. Десетки бюджети съм правил и като виждам всичко това не знам как се връзват два къси края", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

Днес виждаме как МФ показва какво ще се случи, приключваме с 6% дефицит на сектор държавно управление, заяви бившият министър на икономиката Лючезар Борисов. "Нашата цел еврозоната е под сериозен риск. Нашата цел е да запазим данъците и да върнем инвестициите. България през последната година е донор на ЕС, потреблението е под риск, инвестиционния климат го няма", добави той.

 

Александър Иванов
Александър Иванов Източник: Скрийншот/Facebook

Александър Иванов, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София коментира, че следващият парламент трябва да намери устойчива формула за приемане на държавния бюджет. "Страната ни е в безизходица по отношение на публичните финанси. Компенсациите за цените на електроенергията са със срок на действие до изчерпване на календарната година. Бюджетът за 2022 година беше приет в средата на февруари. Ако това се случи сега бизнесът ще плаща изключително висока цена. Ние сме заложили мерки и за компенсации за цената на газа. Не трябва да бъдат повишавани данъците. Трябва да има упаравление, което да гарантира функционирането на държавата", добави Иванов.

 

Десислава Трифонова
Десислава Трифонова Източник: Скрийншот/Facebook

Налице е тотален срив в структурите на БВП. Преки чуждестранни инвестиции няма. 2020 г. имахме рекордни инвестиции, миналата година те спаднаха, а сега още повече. Това каза Десислава Трифонова, кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС. "Корупцията е видно при кого е. Обещаните инвестиции не влязоха в България. Българският бизнес не може да се възползва от нито един лев свързан с еврофондовете. Ние развитие нямаме. Трябва да заложим на ускорено икономическо развитие и това може да се случи с инвестиции", отбеляза Трифонова.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Скрийншот/Facebook

Нямаме публични инвестиции в бюджета. Това усилва негативните макроикономически ефекти, подчерта бившият вицепремиер и кандидат-депутат Томислав Дончев.

 

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Скрийншот/Facebook

Имаше гръмки обещания, че няма да има хора, които са под линията на бедност, това не се случи, добави бившият социален министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева. "Ще има и нова линия на бедност, която от 1 януари ще бъде под 504 лева. Благодарение на ГЕРБ се разшири обхвата на хората, които получават помощи за отопление, В момента дърводобива не е насочен към задоволяване нуждите на хората. Ние защитихме с 50 млн. повече в бюджета за помощи за отопление. Над 1,5 млрд ще отидат за безмислено преизчисляване на пенсиите. 1,3 млн. пенсионери ще останат без увеличение на пенсиите. ГЕРБ е единстена, която застава зад работещите хора и предлага мерки свързани с пазара на труда, квалификация. Социална политика със заеми и дългове е антисоциална политика", отбеляза Сачева.

 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени