България е сключвала договори, които нарушават санкциите, наложени на руски компании

Най-скорошен е договорът със "Софтлайн" на "Информационно обслужване" - сключен в края на септември 2022 г. по процедура на договаряне без обявление

Санкции на западните държави срещу Русия
Санкции на западните държави срещу Русия Източник: Zonanews

Държавата е сключвала договори, които нарушават санкциите, наложени на руски компании, след началото на войната в Украйна, съобщава "Сега".

 

Фирмата "Софтлайн" ООД, съсобственост на руски гражданин, е спечелила нови обществени поръчки, а вече сключените ѝ договори не са били прекратени. Фирмата доставя софтуерни услуги на Министерството на образованието, Министерството на външните работи, Националната здравноосигурителна каса и "Информационно обслужване".


Европейските санкции забраняват сключването на нови договори с контролирани от руски граждани или руски фирми дружества, като ограниченията са в сила от 9 април 2022 г. До 10 октомври следваше да се прекратят и всички заварени стари контракти.


Най-скорошен е договорът със "Софтлайн" на "Информационно обслужване" - сключен в края на септември 2022 г. по процедура на договаряне без обявление. Поради липсата на интерес към предходна открита процедура "Информационно обслужване" кани директно само "Софтлайн".

 

Към този момент "Софтлайн" ЕООД е била 100% собственост на "Софтлайн холдинг ПЛС". 55,02% от акциите на това дружество са собственост на "Софтлайн груп инк" на руския гражданин Игор Боровиков.

 

Така Боровиков е лице, което косвено притежава над 50% от собствеността в "Софтлайн" и попада под ограниченията за сключване или изпълняване на договори в ЕС.

Източник: "Сега"

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени