България гласува на балотаж за президент и вицепрезидент

Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: Zonanews

Днес решаваме на втори тур кои от кандидатите за президент и вицепрезидент - Анастас Герджиков и Невяна Митева или Румен Радев и Илияна Йотова - да изберем.

 

Вотът отново ще бъде машинен. Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000. Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. Зад граница ще се гласува с по-малко машини, сравнение с миналата седмица - те са 336 за 208 секции. На хартия ще се гласува само в секциите под 300 избиратели и някои секции в чужбина, които са в държави, много далеч от България - като Нова Зеландия и Австралия, например.

 

Изборният ден започна в цялата страна и ще продължи до 20 часа. Времето за гласуване може да бъде удължено с един час в секциите, където се образуват опашки пред изборните секции.

 

Приблизително 6 700 000 души имат право на глас на тези избори, като те ще могат да упражнят правото си на вот в 13 000 секции.

 

Карантинираните ще могат да гласуват с подвижни кутии и бюлетини. 

 

"Когато се постави картата в машината, ще се визуализира направо бюлетината, която съдържа имената на двете кандидат-президентски двойки, маркираме с натискане своя избор, а през бутона "преглед" се визуализира изборът на избирателя. Ако не е съгласен, с бутона "промени избора“, може да промени своя избор или да избере опцията "не подкрепям никого". Ако сме съгласни с избора, натискаме бутона "гласуване". След като се чуе звуковият сигнал, се взема разписката от машината, сгъва я, пуска разписката в непрозрачната кутия и връща картата на член на СИК", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева, припомня БНТ.

 

При повреда на машина, която не може да бъде отстранена, гласуването ще е с хартиени бюлетини. Сформираните за миналата неделя подвижни секции за хора с увреждания работят и днес със същите избирателни списъци, а в тези, които гласуват карантинирани и изолирани, в списъците автоматично са останали хората, които към днешна дата отново са под карантина и изолация. Добавени са и подалите заявления след датата 14 ноември, включително и тези, които ще подават заявления днес по адреса на карантиниране.

 

Вотът в условията на пандемия изисква задължително гласуване с правилно поставена на носа и устата маска.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени