България гони 70 руски дипломати-шпиони

Русия трябва да намали числеността на персонала на представителствата си в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Русия, съобщават от МВнР

Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София
Посолство на РФ (Русия) в София, руско посолство в София Източник: Zonanews

В днешния ден бяха отзовани 70 дипломати на Русия, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани с техните служби (на Русия, бел. ред.) и са работили срещу интересите на нашата родина. Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента. Петков поясни, че информацията по случая е класифицирана и не може да влезе в детайли. "Това, което мога да кажа е, че голяма част от тях директно са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие", поясни той.

 

На посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си страница във Фейсбук. 

 

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация, информират от министерството. "Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", се посочва в съобщението. 

 

"Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани", отбелязват от външното ни министерство.

 

"Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург", добавят още от МВнР. 

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени