България подкрепя започването на преговори на Албания с ЕС без условия

Радев приветства решимостта на Албания да прати взвод, който да се включи към многонационалната бойна група на НАТО в България

Румен Радев и Илир Мета
Румен Радев и Илир Мета Източник: БГНЕС

България подкрепя започването на преговори на Албания с ЕС без условия. Албания ще прати взвод, който ще се включи в многонационалната бойна група на НАТО в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

 

Мета, който пристигна за двудневно посещение в България, бе посрещнат от държавния глава пред катедралата "Св. Александър Невски". Под съпровода на Гвардейския духов оркестър двамата положиха венец пред паметника на Незнайния воин.

 

Румен Радев съобщи, че е разговарял с Илир Мета по множество важни за двете страни въпроси - укрепването на сигурността в региона, засилването на търговския и културно-образователен обмен между България и Албания и интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

 

"България казва безусловно "да" за начало на преговорите. Албанската страна предприе дълбоки реформи, трудни, но с постоянство във всички важни области, като се почне от правосъдната система и се стигне до икономиката и защитата на малцинствата. Вие знаете г-н президент, че България винаги е подкрепяла интеграцията на Западните Балкани и сме обръщали внимание на ЕС върху този процес", заяви Радев след разговора на двамата президенти "на четири очи". 

 

Радев приветства решимостта на Албания да прати взвод, който да се включи към многонационалната бойна група на НАТО в България.

 

"Това е изключително важно, защото символизира единството и решимостта на НАТО заедно да противостоим на всички заплахи. Очакваме взводът най-скоро да пристигне в България и да се включи в тази многонационална група", каза Радев. 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени