България поиска засилване на отбраната в Черно море на форума на НАТО в София

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник, когато ще бъде и пленарното заседание

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО
София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО Източник: Пресцентър на МО

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на големия форум е войната в Украйна. България се нуждае от повече активност на Алианса в Черноморския регион, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов. Тема на разговорите беше и хибридната война на Русия с цел влияние върху евроизборите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник, когато ще бъде и пленарното заседание на форума, съобщава БНТ.

Събитията в Черно море са много важни не само за България, но и за цялата евроатлантическа общност. Това заявиха министърът на отбраната и началникът на отбраната пред форума на НАТО и настояха за повече подкрепа от Алианса по отношение на разузнаването и наблюдението на Черно море.

 

София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО
София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО Източник: Пресцентър на МО

"Алиансът не участва с кораби в Черно море, но това не значи, че не може да се използват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита. Ако има държава, която би желала временно да разположи такава способност, това би усилило нашата отбрана в Черно море", подчерта Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната.

Началникът на отбраната мотивира искането за брегова система с това, че там сме по-уязвими след началото на войната в Украйна и навлизането на Русия в икономическите зони в Черно море.

"Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни части на нашата икономическа зона бяха обявени зони опасни за корабоплаване. Ние бяхме първата държава, която реагира и тази практика продължи до началото на тази година. Тази година няма обявени такива зони, но в резултат трафикът се премести до териториалните води на Румъния, България и Турция", каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на върху изборите за европейски парламент. Изрази притеснение, че с фалшивите новини за пряко участие на България във войната страната също е засегната от хибридните атаки.

 

Адмирал Емил Ефтимов и министър Атанас Запрянов
Адмирал Емил Ефтимов и министър Атанас Запрянов Източник: Пресцентър на МО

"По заключение на ЕП има информации за такава намеса на хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите, и че България, тъй като прави избори 2 в 1, също сме част от тази хибридна атака да се повлияе на резултата от изборите. Говорим за европейските изборите", допълни Запрянов.

"Помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса в тази война по никакъв начин. Тази хибридна опорка, че видите ли ние помагаме на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военна служба", каза още той.

Ключови теми на пролетната сесия на НАТО са оказване на решителна подкрепа на Украйна във войната и гарантирането на оръжия за отбрана срещу руската инвазия. Военният министър даде заявка, че предоставянето на помощ за Украйна продължава да е във фокуса на отбранителната политика на България.

Още от "Политика"

Калин Стоянов отговори на обвиненията на бившия вътрешен министър Иван Демерджиев

Демерджиев е последният, който би трябвало да прави какъвто и да е коментар, свързан с овладяването на мигрантския натиск, с който той изобщо не се справи, смята Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Радев продължава консултациите с политическите партии

След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени