България ще изнася ток за Северна Македония през зимата

Това стана ясно след срещата между премиерите на България и РСМ

Димитър Ковачевски и Гълъб Донев
Димитър Ковачевски и Гълъб Донев Източник: Пресцентър на МС

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ. Това заяви на съвместен брифинг с премиера на РСМ Димитър Ковачевски премиерът Гълъб Донев.

 

Двамата са обсъдили доставката на електричество за обезпечаване на нуждите на бизнеса на фона на световната енергийна криза.

 

"Днес при разговорите, които проведохме, двамата потвърдихме отново добрата оценка, която имаме за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между Република България и РС Македония", подчерта от своя страна служебният премиер Гълъб Донев. 

 

Той посочи, че за периода до 31 март 2023 година е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. По думите му ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в "Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени