България трябва да посочи нов кандидат за еврокомисар, ако Мария Габриел стане премиер

Формално ЕК ще информира Европейския парламент и на Съвета на ЕС, че Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас временно поемат нейните задължения

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: EPA

От сряда Мария Габриел е в неплатен отпуск в качеството си на еврокомисар с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". Докато Габриел е в отпуск, нейните задължения ще бъдат поети от заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, съобщи пред БТА говорител на Европейската комисия.

 

Трябва ли България да излъчи нова кандидатура за еврокомисар, ако Габриел стане министър-председател? Към момента отговорът от Еврокомисията е следният: "Няма да предполагаме какво следва и какви стъпки биха били нужни по-нататък. По принцип процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение - българските власти трябва да изпратят предложение".

 

Известно е, че Мария Габриел е информирала председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решението си да вземе неплатен отпуск и да приеме номинацията на ГЕРБ за министър-председател.

 

Формално ЕК ще информира Европейския парламент и на Съвета на ЕС, че Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас временно поемат нейните задължения. Мандатът на сегашния състав на Европейската комисия изтича през октомври 2024 г.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени