Байдън се обяви за предоставяне на Япония на място на постоянен член в Съвета за сигурност на ООН

Напоследък зачестиха призивите за реформиране на Съвета за сигурност на Обединените нации, където Русия и Китай са постоянни членки

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Pixabay

Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепя идеята Япония да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, съобщи японската телевизия, цитирана от Ройтерс. Напоследък зачестиха призивите за реформиране на Съвета за сигурност на Обединените нации, където Русия и Китай са постоянни членки.

 

Ако Япония действително стане постоянен член на съвета, тя ще се присъедини там освен към Москва и Пекин и към САЩ, Великобритания и Франция, която допълват петорката постоянни членки на този орган на ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

 

В изказването си, което направи на общата пресконференция с японския премиер Фумио Кишида при посещението си в Токио, Байдън освен това даде благословията си за това срещата на върха догодина на Групата на седемте най-развити държави (Г-7) да се състои в родния град на Кишида Хирошима.

 

Двамата лидери говориха пред медиите след разговори лице в лице днес в японската столица. Но желанието на Япония да получи място в Съвета за сигурност е доста трудно осъществимо, отбелязва Асошиейтед прес.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени