БЕХ става съакционер с Total и OMV, ще търсят нефт и газ в българската зона в Черно море

Като аргумент, поради който е добре БЕХ да стане партньор в "Блок 1-21 Хан Аспарух", е и фактът, че в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост

Специализиран кораб за проучване за находища на нефт и газ
Специализиран кораб за проучване за находища на нефт и газ Източник: Пресцентър на МС

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок I-21 "Хан Аспарух". Проектът за решение е на депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" . 

 

Проучването се провежда в 60-дневен срок от влизането в сила на решението, а министърът на енергетиката изготвя доклад за резултатите, който предоставя на Народното събрание, гласуваха депутатите.

 

Според вносителите българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионните възнаграждения, които ще получи по закон без да е акционер и които са 30% от оборота, ще бъдат получени и допълнителни средства.

 

Български енергиен холдинг
Български енергиен холдинг Източник: БЕХ

Като аргумент, поради който е добре БЕХ да стане партньор в "Блок 1-21 Хан Аспарух", е и фактът, че в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост - в рамките на няколко километра, до границите на "Блок 1-21 Хан Аспарух".

 

Вносителите посочват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на региона е застрашена, а акционерното участие в консорциума ще максимализира нетната настояща стойност на икономическата рента, получена от експлоатацията на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развитието на свързаните индустрии, а добивът на собствен газ на достъпни цени ще даде възможност за производството на топло- и електроенергия от газ, се казва още в мотивите.

 

Допълнителни аргументи и ползи за българското общество са, че участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната.

Още от "Политика"

Мария Габриел на аудиенция при Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания

Акцент на дискусията бяха подобряването на търговско-икономическото сътрудничество, новите технологии и иновациите, сътрудничеството в сферата на отбраната и др.

Прочетете повече прочетете повече

Ген. Попов за забавената помощ за Украйна: На закрито заседание на Комисията по отбрана да се види кой не си е свършил р

Има вероятност при пристигане на новите F-16 България да няма готова инфраструктура за тях. Ще изпаднем в неловко или тежко положение, предупреди той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени