Безпрецедентен скандал: Радев привика ЦИК, те го отсвириха

Не е нормално и коректно да се провежда такава среща, Румен Радев все пак е и кандидат, коментира Георги Баханов, член на ЦИК

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Централната избирателна комисия отказа покана за среща в президентството относно организацията на вота. Писмото с поканата, изпратено от Румен Радев, е за среща, която да се проведе днес в президентството. На нея е предвидено да участват представители на здравното и външното министерство, ДАНС, Националното сдружение на общините и "Информационно обслужване". Поканата обаче предизвика смут сред членовете на ЦИК.

 

"Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите", каза Севинч Солакова, секретар на ЦИК. В крайна сметка комисията реши да остави въпроса за по-късно.

 

"Не е нормално и коректно да се провежда такава среща, Румен Радев все пак е и кандидат. Откакто съм член на ЦИК винаги сме канили ресорния вицепремиер, който отговаря за организацията на изборите. В последните 2 години заради пандемията сме канили на такива срещи здравния министър и главният държавен санитарен инспектор. Освен това срещите винаги са били с цялата ЦИК, а не само с ръководството на комисията. Минаха 3 избора, а не сме имали нито една среща с ресорния вицепремиер, който, ако не греша е един и същ човек. Срещи с ДАНС, Външно министерство и "Информационно обслужване" провеждаме през няколко дни. Не смятам, че такава среща в президентството би имала ефект. Не искам да казвам единствено какъв ефект би имала...", заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

 

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева напомни, че комисията е взела решение да изпрати писмо с покана за среща до ресорния вицепремиер, здравния министър и главния държавен санитарен инспектор във връзка с влошаващата се епидемиологична обстановка.

 

"Ако се налага да се вземат мерки, които ще повлияят на изборния процес, искаме първо те да бъдат обсъдени с ЦИК", уточни Матева. С пълно мнозинство комисията реши да изпрати отговор до президентството, в който посочва, че "в качеството си на независим държавен орган ЦИК провежда периодични срещи с всички органи, които имат отношение към изборите".

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени