Бивш съдружник на Асен Василев: Той е измамник, но е много умен. Бях наивен и му повярвах

Съдят и фалиралата фирма на Василев "Евърбред"

Асен Василев
Асен Василев Източник: МС

Инвеститори от Дания, бивши съдружници на Асен Василев, твърдят, че той ги е измамил, като продал без тяхно знание софтуерен код на китайска компания. Общата им фирма е обявена във фалит от властите във Великобритания. През 2007 година Асен Василев основава първата си фирма - "ЛЕСНО БЪЛГАРИЯ" ЕООД. Идеята на фирмата е да продава онлайн самолетни билети на най-добри цени. Старт-ъп компанията набира финансиране от 6,1 млн. долара с помощта на инвестиционния фонд NEVEQ и фондът я придобива. Асен Василев е управител на фирмата до 2009 година.

 

Наследник на "Лесно" след 2009 г. e компанията "Vayant", разказа за bTV един от основателите на фонда – Павел Езекиев. "От 9 инвестиции най-успешната беше тази във "Vayant, наследник на "Lessno.com" и "EZ Search". Продуктът на "Vayant" e алгоритъм, който смята актуални цени, време, за да може с няколко клика клиентът да си избере конкретен полет и да резервира билет", разказа Павел Езекиев. Асен Василев няма отношение към "Vayant", но същата година основава компанията "ЕВЪРБРЕД ЛИМИТЕД ВЕЛИКОБРИТАНИЯ" със същия предмет на дейност. Сред инвеститорите е Мортен Лунд.

 

"Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам", заяви Мортен Лунд пред bTV.

 

Тезата на Асен Василев: "Бяхме съдружници в "Евърбред". Компанията беше затворена. Имахме неразбирателство с г-н Лунд и другите съдружници как трябва да се движи компанията напред. Вие мислите ли, че една от най-големите фирми в света ще купи код, който е без чиста интелектуална собственост. Основните различия бяха къде и какъв да бъде съставът на екипа", каза Асен Василев. Асен Василев беше категоричен, че не я е продал без знанието на другите инвеститори. След спорове в съда бившите партньори постигат извънсъдебно споразумение, фирмата е обявена в несъстоятелност.

 

Синдиците от Великобритания Робин Дейвис и Джон Дикинсън откриват, че фирмата има задължения към 54 кредитори. Само 14 обаче са заявили претенции за 8,7 млн. паунда, а активите в банкови сметки на Острова и в София са символични. В доклада на синдиците пише още, че цената, която е платена за имената на домейн адресите, е само 500 паунда. Историята продължава. Наследникът на "Lessno.com" – "Vayant" се съди и с бивши служители на "Lessno", потвърдиха за bTV от инвестиционния фонд. Съди се и с фалиралата фирма на Василев "Евърбред". В крайна сметка и тези спорове също са решени извън съда.

 

Още от "Политика"

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България за енергийната диверсификация

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени