Бившият депутат Боян Папазов: През 1991 г. БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия

Съединението – 6 септември, е датата за национален празник, когато нашият народ извършва акт, против желанието на Великите сили, каза той

Боян Папазов
Боян Папазов Източник: БНР

"БСП искаше 3 март за национален празник заради връзката с Русия при обсъждането в 7-ото ВНС", каза пред БНР тогавашният народен избраник Боян Папазов от СДС, известен наш драматург и сценарист.

 

"Доколкото си спомня Петър Младенов смени датата март 1990 г. Нещата бяха до голяма степен предрешени. Нямаше начин тогава БСП да не се отърве от 9 септември. Изразявам моето отношение, доколкото съм израсъл в дома на историк и съм писал пиеси за важни моменти за нашата история, което означава, че съм прочел всичко, което се разрешаваше тогава. Съединението – 6 септември, е датата за национален празник, когато нашият народ извършва акт, против желанието на Великите сили", каза Боян Папазов.

 

И разказа факти, които ги няма в учебниците: 

"Първо има едномесечно спиране на войната - Одринско споразумение, месец преди подписването на Санстефанския договор, има изчакване от месец да стане 19 февруари, защото той е много важен за царя Александър II. На 16 февруари той отменя крепостното право където 70% от населението са били крепостни, затова  го наричат Освободител. Също на 19 февруари той бива коронясан, прави му се ихтибар. Така че всички, които боготворят Трети март трябва да решат за себе си. Това, че няма да има голяма българска държава се решава предварително".

 

"СДС тогава беше в опозиция и бяхме по малко от БСП и това е обяснението. БСП разбира се искаше 3 март заради връзката с Русия", сподели Боян Папазов за обсъждането в пленарна зала, през 1991 г., датата на националния празник.

 

 Папазов коментира речта на президента Румен Радев през 2023 г. на Шипка - "Трети март е червена линия": "Той има зад гърба си силата на невежеството. Освен това г-н президента, да ме прости, но аз работя с българския език, това ми е инструментариума, но неговите речи са изтъкани от клишета, не знам кой му ги пише. Няма зрънца", коментира Папазов.

 

За обществения разговор за датата на националния празник Боян Папазов смята, че "това е на необразованите с леви убеждения у нас, които – вижте отношението към войната в Украйна, това също говори и това е причината да се активират тези разговори".

 

Неговият аргумент за национален празник да бъде Съединението – 6 септември, е, "защото го правим срещу желанието на всички велики сили".

 

"Когато се гласуваше през 1991 г. аз гласувах за Съединението, защото за мен става дума за единение и т. н. Да не забравяме тези две денонощия преход, които тези хора го правят с цървулите от турската граница до Сърбия и какво става после – побеждаваме, тогава се прочува България – Чардафон Велики и неговата чета", категоричен бе Папазов.

 

За него "русофилството е също стока". 

"Как се продава когато е изгодно и как се задържа когато се чака да ѝ се качи цената. След освобождението чорбаджийската партия - консерваторите клепат революционерите - лудите глави, че са анархисти и Русия се ужасява, и те успява - либералната партия бива временно отстранена. Това нещо го има и по-нататък. И в момента днес имаме партии, които търгуват с русофилството и успешно", смята Папазов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени