Бившият комунистически прокурор Атанасов нападна службите

Zonanews припомня, че за директор на Държавна агенция "Разузнаване (ДАР) по време на първото служебно правителство на Радев беше назначен крайно съмнителния кадър Антоан Гечев

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Смятаме, че информацията, която идва от българските служби, не винаги е коректна. Това заяви бившият комунистически прокурор по време на т.н. "възродителен процес" и днес съпредседател на криптокомунистическото образувоние ДБ Атанас Атанасов на брифинг в кулоарите на парламента.

 

Някогашният любимец на Градския и Областния комитети на БКП-Разград Атанас Атанасов е и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - позорен факт, който няма как да бъде обяснен по никакъв начин на 33-та година от падането на тоталитарния режим в България.

 

Той сподели част от изводите на някои служби у нас на закрито заседание през януари преди да започне войната:

"Първи извод: Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не се очаква мащабен военен конфликт". Друг цитат е "Мащабна руска инвазия в Украйна е не е реалистична в следващите месеци". Следващ цитат: "Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква".

 

Атанасов сподели и друг извод – че не се очаква голяма бежанска вълна в случай на конфликт. "Имаше изказвания на държавни ръководители на наши съюзници, че Русия ще нападне Украйна след края на Олимпийските игри в Китай – на тези изказвания нашите служби казваха, че се преувеличават тези рискове", посочи той.

 

Атанасов заяви, че правителството трябва да взима адекватни решения, затова трябва да има надеждна и вярна информация. "Въпросът е дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници за информация или това, което са споделяли на Народното събрание, е било подвеждащо – което и да е вярно, и двете са притеснителни. Ние ще изясним каква е истината, за да може да очакваме промени в работата на службите", заяви бившият комунистически прокурор в Разград.

 

"Вчера президентът Румен Радев заяви пълна подкрепа на службите, защото може би сегашните шефове на службите са негови назначения. Не знам това, но според Конституцията Министерският съвет трябва да осигурява общественият ред и сигурността в страната и там трябва да се взимат решения", подчерта лидерът на ДСБ, част от коалицията "Демократична България".

 

Атанасов призова да не се бърза с оставките на службите, за да няма трусове. В тази среда са нужни координирани действия на всички институции. "Не сме казали, че нямаме доверие. Става дума техните оценки на каква основа почиват", коментира още Атанасов.

 

По думите му контраразузнаването работи по отношение на риска за българската национална сигурност, но загатна, че разузнавателните служби, които говорят за външнополитически рискове, трябва да се оптимизират.

Zonanews припомня, че за директор на Държавна агенция "Разузнаване (ДАР) по време на първото служебно правителство на Радев беше назначен крайно съмнителния кадър Антоан Гечев - син на някогашния кадрови офицер от комунистическото военно разузнаване РУМНО Любомир Гечев. Както писахме в края на миналата година - Любомир Гечев е бил военен разузнавач на РУМНО във Вашингтон през 80-те години на миналия век и поне 6 документа, добити от него в американската столица тогава, са заминали за ГРУ, както се вижда от кадровото му дело в архива на Комисията по досиетата. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени