Бившият на втората на първия: Искаме отговор от президента ще подкрепи ли проекта на Кирил Петков!

Според него 46-ото Народно събрание ще се запомни с лицемерното поведение на т. нар. партии на протеста

Георги Свиленски
Георги Свиленски Източник: БСП

"Настояваме да научим отношението на президента за проекта на Кирил Петков, защото вече обикалят наши структури. Самият премиер Янев потвърди факта, че двама служебни министри ще правят нов политически проект. Това не ни ядосва и не ревнуваме, но очакваме отговор от Румен Радев ще подкрепи ли този проект и ще застане ли зад него. Научаваме, че се обикалят и наши структури, като се призовават наши членове да участват в тази нова партия. Ще повторя, че искаме отговор от президента какво му е отношението към този проект и ще го подкрепи ли". Това каза с видимо неодобрение заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на свое участие по БНТ. Свиленски е известен и като бивш съпруг на Десислава Радева, която беше омъжена през август 2016 г. в навечерието на издигането на Радев като кандидат-президент.

 

С това изявление на Свиленски БСП втвърди тона към президента Радев. Причината е крайно лицемерното поведение и действия на Радев по създаването на собствена партия начело с Кирил Петков. За пръви път висш функционер на соцпартията постява така ребром въпроса пред президента и то в навечерието на президентските избори. Заради недействащия парламент и безкрайните крамоли в последните дни БСП решила да върне мандата за правителство на 7 септември.

 

"Това означава, че президентът може да разпусне НС 3-4 дни по-късно и изборите да съвпаднат с президентските на 14 ноември. Да, президентът каза, че не му е удобно изборите да са 2 в 1, но датата се избира не кога му е удобно на президента, на БСП или ЦИК, а на избирателите. В този смисъл е нередно да караме избирателите да гласуват три пъти в един месец - както ще се случи, ако президетнските и парламентарните избори не съвпаднат, и то по време на пандемията", коментира още Свиленски.

 

Той уточни, че БСП не е против проектозакона, който закрива спецправосъдието, просто днес на двамата членове на БСП - Божанков и Зарков, се е наложило да отсъстват от правна комисия по извънредни причини. "Единият беше на погребение, а другият е поел твърд ангажимент да участва в медия. Това заседание на комисията бе насрочено неочаквано в четвъртък вечер", каза Свиленски.

 

БСП като партия и парламентарна група през последните 2-3 седмици се държеше най-отговорно и достойно в българския парламент, бягайки от всички скандали и гледайки в една цел – създаването на правителство на България и мнозинство, което да приеме бюджет, реформа в съдебната система и да смени Гешев, каза още  Свиленски.

 

"Вчера всички знаеха, че имаме Национален съвет и все пак решиха да гледат Закона за НСО, за да се стигне до скандалите. "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) имитират искане за промяна и са политически лицемери. Днес ни обвиняват, че сме провалили заседанието на правна комисия. Това заседание беше свикано извънредно вчера вечерта. Единият колега, който не отиде днес на заседанието на комисията, е на погребение, а другият има телевизионно участие. Да са си събрали кворум", коментира Свиленски.

 

По думите му самообявилите се за партии на промяната имитират желание за реформа и съставяне на правителство. "Те искат едно – да лъжат българските избиратели", каза Свиленски. Според него 46-ото Народно събрание ще се запомни с лицемерното поведение на т. нар. партии на протеста.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени