Близката на Наришкин Нинова е против военна помощ за Украйна, против изгонването на Митрофанова и против нови F-16

Клипът на министъра на културата е нелеп, добави тя

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Zonanews

Освен за предоставянето на военна помощ за Украйна и обявяването за персона нон грата руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, БСП са против и за закупуването на нови 8 изтребители F-16 от САЩ, защото по изчисления на социалистите в този момент държавата няма как да отдели средства за това. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред БНТ. Нинова е особено близка с шефа на руската Служба за външно разузнаване на Русия (СВР) и тези нейни думи би трябвало да предизвикат интереса на български и западни служби - нейната позиция позволява да съботира успешно решения, свързани с изпълнение на наши ангажименти по линия на НАТО.  

 

Нинова се среща в Москва със Сергей Наришкин, днес шеф на руското външнополитическо разузнаване
Нинова се среща в Москва със Сергей Наришкин, днес шеф на руското външнополитическо разузнаване
Източник: Facebook

По думите й служебен кабинет на президента Румен Радев е отправил запитване до САЩ за закупуването на изтребители. Нинова заяви, че ако Народното събрание вземе решение България да предостави оръжие за Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството ѝ на министър и "ако искат, да ме сменят".

 

Нинова коментира, че подобно решение на Народното събрание би усложнило изключително много обстановката. "Предстои парламентът да вземе решение за оръжията за Украйна, но ако го реши и ни задължи - вече става сложно. Ако НС вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако това стане, няма да подпиша. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие", каза Нинова.

 

Вицепремиерът отново повтори, че страната ни не изнася оръжие "и така ще остане": "Давайки оръжие, ти даваш способа да продължи войната. Ако искаш мир, трябва да се седне на масата за преговори". 

 

Тя определи обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата като последна и крайна стъпка, равнозначна на скъсване на дипломатическите отношения с Русия. От левицата са се противопоставили на това, веднага след като вицепремиерът Асен Василев обяви, че подобна възможност се обсъжда. По думите на Нинова нито една европейска държава към момента не си е изгонила руския посланик, защото по този начин би скъсала всякакви отношения с Русия.

 

Кирил Петков е готов да изтегли кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на БНБ

Относно избора на гуверньор на БНБ лидерът на БСП коментира, че двете парламентарни сили - Продължаваме промяната и Има такъв народ, които са излъчили кандидати, трябва да потушат напрежението помежду си.

 

"Единственото, което ме тревожи, е напрежението между ИТН и ПП. То трябва да намери своето решение. Защото, ако по всеки казус се стига до такава ескалация, взаимни обвинения и обиди, това не е работещо за важните неща, които коалицията трябва да свърши", заяви Нинова.

 

Според нея издигането на две кандидатури като грешка. По думите ѝ премиерът Кирил Петков е готов да оттегли кандидатурата на "Продължаваме промяната", но от "Има такъв народ" не са склонни на компромис.

 

"Смятаме че решението е изтеглянето на двете кандидатури и предлагането на нов общ кандидат - независим банкер или експерт. Но условието, за да седнем четирите партии и да обсъдим имена на хора, е двете кандидатури да бъдат оттеглени. Кирил Петков е склонен да го направи, но колегите от "Има такъв народ" не мърдат", каза Нинова.

 

Според нея би било неразумно от страна на "Има такъв народ" да бойкотират заседанията на парламента, като това ще доведе и до тежки последици за самите тях.

 

"Едно такова невлизане в пленарната зала значи липса на управляващо мнозинство в Народното събрание и невъзможност да се вземат решения. Мисля, че всяка партия, която си позволи такова поведение, ще загуби", каза още тя.

 

По темата за отношенията ни със Северна Македония вицепремиерът потвърди, че не е ставало нито за миг въпрос да се променя коалиционното споразумение, в което пише че правителството потвърждава единната позиция на България, приета от 44-ото Народно събрание.

 

"На срещите ни с еврокомисаря по разширяването съм заявила нашата позиция - не можем да дадем път за преговори докато Северна Македония не изпълни двустранния договор с България, докато не се отчете историческата истина и не спре омразата и дискриминацията спрямо българите там", каза Нинова.

 

Нинова заяви, че тази коалиция трябва да се стабилизира и да си напише управленската програма, да си разпише законите, които ще променя и да си подобри диалога. "Може би заради кризите, може би заради това, че още първия ден започнахме да гасим пожари, никой не ни даде един ден спокойствие, започнаха нападките още първия ден, не започнаха същинските реформи", отчете министърът на икономиката. 

 

Намаляване на ДДС

Корнелия Нинова заяви, че ще предложи да се намали ДДС на определи регулирани стоки - храни, лекарства, детски продукти: Ако намалим данъците на енергията, която се определя от КЕВР, тогава със сигурност ще имаме по-ниски цени. Ако се намали ДДС на лекарствата - също. Според нея не е аргумент, че това трудно се администрира от НАП. По думите на Нинова трябва да се добави нова политика за цените в актуализацията на бюджета. 

 

"Клипът на министъра на културата е нелеп"

Вицепремиерът също коментира публикуваното видео от културния министър Атанас Атанасов, като го определи за "нелепо". "Аз съм откровен човек - грозно е. Нямам представа от какво е продиктувано. Не искам да анализирам състоянието на колегите", каза тя. 

 

На въпрос дали би гласувала за смяна на Атанасов, Нинова не отрече, но заяви, че това зависи от премиера Кирил Петков, тъй като той избира министрите и Атанасов е от квотата на Продължаваме промяната. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени