Борисов и Петков: Удвояваме бюджета за култура, започваме модернизация на службите

Ще се подпише договор и с "Уестингхаус" за новите ядрени мощности, в които се залага близо милиард и половина лева, добави лидерът на ГЕРБ

Кирил Петков и Бойко Борисов
Кирил Петков и Бойко Борисов Източник: Колаж

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков застанаха заедно пред медиите в парламента и обявиха, че са намерени пари за култура. "Лидерските срещи ги превърнахме в работни", каза Бойко Борисов. Започваме модернизацията в службите, посочи Кирил Петков в кулоарите на парламента. Той съобщи, че днес е имало работна среща с Бойко Борисов. Петков обясни, че бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. лв. на 520 млн. лв.

 

"Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет в нашето управление", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. На второ място - утре ще върви бюджетът за НЗОК и ще бъде направен координационен двоен контрол между МЗ и НЗОК, за да може всички търгови за лекарства да имат двоен контрол и парите отиват за лекарства, а не некачествени обществени поръчки.

 

"Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", допълни Петков.

 

На лидерската среща било взето и решение, че Детската болница ще стане реалност. "Бюджетът, който в момента предлагаме, е с дефицит от 3%. Имаме место за маневриране и има место откъде да ги вземем", обясни Петков откъде може да се вземат 68 млн. лв. за културната сфера. За модернизацията на службите, ще се отделят средства за създаване на специален център за киберсигурност, който да бъде финансиран за противодействие срещу фалшивите новини и атаките, които се случват от интернет.

 

 

Борисов съобщи още, че църкви, манастири и културни институти и институции, вече няма да плащат ток по промишлени цени. За целта щели да се направят съответните промени в закона. Предложението пък дошло от финансовия министър Асен Василев.

 

"Важното е - решенията се взимат в комплект. И ДПС бяха на всички срещи. Данчо Цонев е в пряка комуникация по всички цифри с Асен Василев", допълни Борисов. "Облекченията, които не бяха приети в зала, но бяха приети във връзка с предложенията на Делян Добрев, направихме един много добър компромис. Точно този тип диалог достигаме до резултати да се увеличат приходите и чуждите големи компании да инвестират", допълни го Кирил Петков.

 

Бойко Борисов и Кирил Петков
Бойко Борисов и Кирил Петков Източник: БГНЕС

Той изрази и задоволството си от срещата днес и заяви, че ако тези работни срещи станат регулярни, то добри новини от тях щяло да има тепърва. Борисов представи колко средства ще бъдат заделени за култура - 68 млн. лв. за сценични изкуство, за музеи и галерии, 5 млн. лв. за българските културни институти, 15 млн. лв. за фонд "Култура", 5 млн. лв. за стипендии от фонд "Стамболов" - българите, които решат да се обучават в топ университетите на света, но да се върнат обратно в България. След протестите на културните дейци и грозната картина - нашата полиция да се бута с нашите творци не бе добра, оцени той.

 

Борисов подчерта, че също така службите няма "да страдат" повече, докато партиите си умуват кой е най-добрият вариант за тяхната реформа. Той изтъкна, че некоалицията взела още едно важно решение - за Националната детска болница - в Горна Баня й е мястото. Финансовият министър Асен Василев обещал да отдели средства, за да се изгради и протонният център.

 

Бойко Борисов уточни още, че когато дойде либерализацията на пазара на електроенергия, ще се намерят защитните механизми за институциите. Ще се подпише договор и с "Уестингхаус" за новите ядрени мощности, в които се залага близо милиард и половина лева.

 

"За да няма много лидери - хилаво бебе. Мен ли ме питаме с моите финансови министри - с Дянков, с постните пици, които ме изядохте години наред. Решенията се взимат в комплект на всички, които имат отношение по темите", коментира Борисов.

Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени