Борисов: Нямам фирма с Пеевски, Радев да обясни защо има повече доверие на Божков

Шефът на НАП да си ходи, настоя лидерът на ГЕРБ

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

"Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общо бизнес. Не сме получили и стотинка от лицето Божков", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

 

Той подчерта, че подкрепя наложените от САЩ санкции и се надява и българските институции да се задействат. "Ако трябва да поемаме вина за нещо, то е за нашия зам.-министър Александър Манолев, който беше уволнен след избухването на скандала. Желязков не съм го виждал. Другите даже няма да ги коментирам. По време на нашето управление някои от тях бяха арестувани", припомни Борисов. "Като партия винаги сме поддържали най-добри отношения със САЩ", разкри Борисов.

 

"На мен ми е по-важно как ще обясни Радев хората на Божков и Орешарски в правителството. Радев да обясни на САЩ защо има повече доверие на Божков", допълни още той. 

 

"С партньорските служби на САЩ и техните правителства работим. Когато стана терористичния акт в Сарафово, с Обама в Белия дом наречтахме план и тогава ние първи в света признахме Хизбулла за терористична организация", припомни бившият премиер.

 

"Миналата година с президента Тръмп, на което присъства и сегашният посланик на Щатите, обсъждали сме всички геостратегически проекти. Превъоръжаването на армията ни с новите Ф-16, а само месец, преди да напуснем управлението, подписахме два стратегически меморандума. Винаги, като партия, ние сме поддържали най-добри отношения със САЩ", продължи Борисов.

 

Нашите правораздаващи органи ще продължат да работят на базата на доказателствата да следват закона. Как бихме определили обаче натък цитат от 9 юли 2020 г., когато президентът Радев заяви: "Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители".

 

Той заяви, че ако за нещо ГЕРБ трябва да понесе отговорност, е за заместник-министъра Александър Манолев. "Вчера се случи и друго важно нещо, което абсолютно опровергава тезата на предизборния щаб на Радев за наследството на ГЕРБ и патриотите, както и реформаторите в предишния ни кабинет. Припомняме, че вече 20 дни живеем в компромати и хвърляне на обвинения, докато вчера не дойда първата оставка на началник-кабинета на вътрешния министър, когато всичко когато я е интересувало в МВР и службите е взела, за да информира този, който я е пратил там.

 

Днес мислехме да се занимаваме с НАП, защото този човек Спецoff, както го наричаме, трябва да си отиде, каза Бойко Борисов. И допълни:

"Но вчера ЕК обяви три важни неща - България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Това, извинете се, източен бюджет ли е? Извинете се! Извинете се и за ББР, извинете се и за шефа на НАП. Защото ББР каза, че е в светущо финансово състояние и се обслужват кредитите, каза го министър Киров, който също е наш кадър и е минал през нас, то кой не е минал. Не е ли това най-важното за една банка - да си получава парите. Или сценарият е друг. БСП е световен шампион по фалиране на банки - 24 банки с КТБ. При всяко тяхно управление пада някоя банка", подчерта той.

 

"Второ - България е една от трите държави в ЕС без твърд дефицит, забележете - с Дания и Швеция. И трето - България е готова за Шенген. Това вчера обяви комисията. С кое да се срамуваме? Това правителство, което продължава да прави нечувани смени, не прави нищо за правенето на изборите. Те ще провалят изборите. Няма как с тези машини, в толкова секции, ще станат скандали, ще има опашки, не искат да броят квитанциите. Вчера се случиха тези неща и аз държах да ви ги кажа", каза още председателят на ГЕРБ.

 

"Вчерашните събитие са логично продължение на амбициите на администрацията на Байдън да препятства зловредни корупционни схеми. Защо идват от САЩ, а не от ЕС, аз не мога да гадая", допълни Даниел Митов.


"Аз съм вярващ човек, знаете. Една стотинка не сме получили от Божков, една стотинка. Вчера имах среща в посолството. Няма по-сърдечна, по-мила, по-работна среща от тази. Тази среща беше заявена в сряда, миналата сряда, преди една седмица и ние знаехме какво ще се случва. Ако аз бяха усетил в тези часове каквото и да е недоверие... Само благодарение на моята воля, интерконекторът ще стане до края на тази година", заяви още Борисов.

 

"Благодаря на г-н Минеков, че вчера каза на артистите, че в плана за възстановяване, има средства за тях. Ние сме в политическа кампания, всеки ден си правим листите, програмата, занимавам се с това. Ние сме опозиция. Отговори трябва да дават тези, които са ги назначили. Специално много месеци не съм го виждал, чувал, сега има други, които носят отговорност. Не искам да замесвам партията в тези конфликти. Искам само да кажат кой е подслушван по шпионския скандал, това искам да кажат".

 

"Моето възпитание, политическа дисциплина, са такива, че не ги коментирам срещите с посланици. По тези теми, с партньорските служби, аз няма да ви кажа нищо. Казах това, което е - от месеци ние сме информирани и знаем. Месеци наред не съм го виждал. Не си го водя в тефтер. Много месеци назад, седем-осем-десет. По повод на смесените райони, винаги съм го казвал. Може да видите по постановленията, които сме отпускали пари. Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние така сме ги говорили с Пеевски по темата за смесените райони, където винаги сме помагали. Срещал съм се даже и с Карадайъ. На мен ми е по-важно как ще обясни Радев за хората на Божков и Орешарски в правителството. Той да обясни защо вярва на Божков. Пеевски е бивш депутат от ДПС, политик, отговорих ясно и точно, обяви Борисов.

 

Политиците се виждат дори в парламента. Другия г-н Желязков никога не съм го виждала. Питайте как ДБ гласуваха за членовете на ДПС в парламента", коментира Борисов. От вчера съм и много обнадежден, сподели с усмивка Борисов.

 

"Ние сме в опозиция и в кампания. Не забравяйте, че не сме в управление", категоричен бе Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че иска партията да е далеч от скандалите с прокуратурата. Бившият премиер отново попита кой е подслушван и къде са доказателствата.

 

На въпрос Маги Бадер ли е Мата Хари, Борисов заяви: Никога не съм я виждал, не знам коя е, тя е набедена - набедиха семейно момиче, направиха я за смях. Не си разкривам личния живот. Бившият премиер заяви, че е пипал златно кюлче само в резерва в БНБ при инспекция като премиер. Бойко Борисов обяви, че ще е водач на две листи за предстоящите избори.

 

Още от "Политика"

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени