Борисов обяви, че влиза в президентската битка, ако има служебно правителство (ВИДЕО)

Ако Слави Трифонов не състави правителство при мнозинството, което има от 165 гласа, значи са страхливци, беше категоричен Борисов

Изписването на Борисов от болницата
Изписването на Борисов от болницата Източник: Facebook

Ако има служебно правителство, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще влезе в президентската битка. Това стана ясно от думите му пред журналисти, които го чакаха пред болницата за неговото изписване. Министър-председателят в оставка Бойко Борисов говори пред журналисти, след като днес бе изписан от болницата, в която претърпя операция на крака.

"Иван Костов го уважавам. Като премиер е идвал многократно при мен и сме говорили по много теми. Той е твърд човек и не обича хората. Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино и срещнахме с Иван Костов и жена му. Той се здрависа с мен, Слави Трифонов му подаде ръка, но Костов си я прибра в джоба, сподели Борисов и добави, че сега партията на Костов подкрепя безусловно партията на Слави Трифонов", каза Борисов.

 

Ако Слави Трифонов не състави правителство при мнозинството, което има от 165 гласа, значи са страхливци, беше категоричен Борисов. На въпрос къде и кога са се развалили отношенията им лидерът на ГЕРБ заяви: "Просто в един момент Слави Трифонов реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу". Борисов е уверен, че вече се е сформирало ново мнозинство от 165 гласа и то е на новото задкулисие. Той определи новото мнозинство като брутално. Той е убеден, че такова единодействие и единогласуване в Народното събрание не може да се постигне без да е имало някъде разговори.

 

"Излязох, за да не дразня - чувам обаче, че избирателите се били изказали против модела ГЕРБ. Какъв модел ГЕРБ - силни кметове, сега кой ще носи отговорност?". Борисов пак заяви, както и преди години: "Не му завиждам на Слави Трифонов, ако вземе мандата...".

 

Ние подкрепяме разследването за "Росенец". И затова внасяме предложение за създаване на такава комисия. Как Симидчиев, който беше в моя съвет, беше подкрепен от всички. Аз съм участвал в правене на правителство, в правенето на комисии... там се сяда и се казва кой кого ще подкрепи. Тези партии в момента, след като имат такова брутално мнозинство от 165 души, и заедно гласуват, значи, че някъде са провели разговор. Но ние ще действаме отговорно. Изпращаме най-доброто, което имаме. Днес преговорният екип на ГЕРБ ще се състои от Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов, коментира Борисов пред медиите.

 

"Утре с "Има такъв народ" на срещата ще отидат Даниел Митов, Калин Вельов и Любен Дилов-син'', уточни министър-председателят. "Да си гледат работата в парламента. Вчера Нинова каза, че съм казал задкулисно на Станишев да я свали. Слави трябва да се плаши. Аз съм я сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме шефа на Софийския затвор, шефа на ВКС, бях добър. Като се заяви, че иска да е главен прокурор, тогава станахме лоши. Това са хора на задкулисието'', отсече Борисов и каза, че ако е бил умен, е щял да ги запише.

 

"Омразата върши работа 1-2 седмици, след това ще трябва да си покажат капацитета. Вместо да продължават да философстват, да приемат Плана, защото той е динамичен и се променя непрекъснато. Да кажат дали го приемат или не. Второто, което съм разпоредил на министър Ангелов, защото Симидчиев му се обадил да се видят и да си говорят за щабовете. Разпоредих му да отиде на трибуната. Това е коректното отношение. И Народното събрание да вземе решение – възстановява ли стария Щаб или създава друг с нов състав, сподели още премиерът в оставка във връзка с полемиката около разпускането на НОЩ.

 

На въпрос дали сега ще се яви пред народните представители в парламента Бойко Борисов посочи към крака си и риторично попита журналистите "как да отиде". По отношение на съставянето на правителство министър-председателят в оставка бе категоричен, че моделът ГЕРБ означава силни кметове и отговорност. Кой е моделът ГЕРБ? Силни кметове, отговорност за всяко нещо. Ако сме сгрешили, излизаме и даваме оставка. Сменили сме над 30-40 министри. Сега кой ще носи отговорност? Не му завиждам на Слави Трифонов. Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу. Ако и едните, и другите не ни подкрепят, ще върнем утре следобед или най-късно в петък мандата, разясни Борисов.

 

Борисов подчерта пред медиите, че решението да не бъде депутат е било взето, "за да не дразни и за да могат да се водят разговори" и уточни, че ако при съставянето на правителство не бъдат поставени условия, това означава, че ти готвят капан, напомняйки, че вече им е "сърбал попарата". На питане дали очаква все пак т.нар. партии на протеста да сформират кабинет председателят на ГЕРБ отвърна, че не е гадател или маг, за да знае. Ако почнат да шикалкавят, значи са пъзльовци и безотговорни. Тогава ще избягат при татко Румен (президента, б.р.), за да се бие вместо тях, каза Борисов и обяви, че ако държавният глава назначи служебно правителство, влиза в президентската битка за "Дондуков" 2.

 

"Само се моля на моите тези да стоят по-дълго в парламента, за да видят хората какво са си причинили и какво са си избрали. На Корнелия Нинова всеки ден съм ѝ в устата, но не аз съм този, който я скара с нейните хора. Вчера и Станишев ѝ отговори. Аз това го казах от парламентарната трибуна, не съм го казал задкулисно'', продължи министър-председателят.

 

 

Още от "Политика"

Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени