Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Бойко Борисов и Стефан Янев
Бойко Борисов и Стефан Янев Източник: МС

Премиерът в оставка Бойко Борисов и новият служебен премиер ген. Стефан Янев разговаряха в Министерския съвет. Там на специална церемония по приемственост в Гранитна зала символично имаше предаване на властта. Тя започна с химна на Република България.

 

Целият състав на служебния кабинет бе посрещнат на "Дондуков" 1, откъде после по министерства продължи предаването на властта. Новите и старите министри тръгнаха към ресорните ведомства преди 10.30 ч. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции.

 

"Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред", заяви Борисов.

 

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв", каза още Борисов. 

 

Той напомни, че сдава властта след пълен мандат на ГЕРБ и Патриотичния фронт. "Даже с месец и курус отгоре", отбеляза Борисов. И отново подчерта, че смята за неправилно, че 45-ият кабинет не е могъл да излъчи правителство. Борисов отбеляза, че и като опозиция ГЕРБ ще работи в интерес на гражданите. Относно предстоящите избори коментира, че основната цел е служебният кабинет да не допусне проблеми с машиннното гласуване.

 

"Истински ви желая успех. Много е трудно. Сега вече може да си говорим на един език – и за пандемията, и за финансовата криза, за това откъде намираме пари. Защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари. Само казваха "Давайте, давайте!", отбеляза още Борисов.

 

И направи нещо не съвсем очаквано - похвали президента Румен Радев.  "Така че на ваше разположение сме, ако ви трябваме. Иначе в личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас. Желая успех и каквото е казал Господ!", посочи на изпроводяк Борисов.

 

 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени