Борисов представи кабинета на ГЕРБ-СДС от болницата (ВИДЕО)

Страхът се измерва само по едно - дали можеш да носиш отговорност, каза още Борисов

Бойко Борисов в "Софиямед"
Бойко Борисов в "Софиямед" Източник: Facebook

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов се в живо включване в своя фейсбук профил от болница "Софиямед", където вчера претърпя операция на скъсан менискус, представи кандидатите за министри в кабинета, който ще бъде предложен от ГЕРБ-СДС.

 

"Не можем да отречем успехите през тези четири годинии в колко трудни коалиции влизахме. Не ни беше лесно да направим правителство с Реформаторския блок, нито беше лесно да договорим с патриотите много неща, защото те също се караха трите партии. Само Каракачанов остана до края и си изпълни ангажиментите, за което му благодаря. Търсехме подкрепа и от Марешки, както и от ДПС за всички важни решения като новите изтребители, както и по евроатналнически теми и това е ставало явно и видно и съм благодарил публично'', коментира Борисов.

 

Българският избирател ни постави на първо място и искат да съм премиер. Но аз прецених, че спокойствието в държавата и средата за работа, без дразнител, какъвто явно аз се явявам, защото съм като Роналдо и Меси в политиката. Те сега се радват, че ме няма и куцам, но главата ми е здрава. Затова реших да представим Митов, който е най-евроатлантантическия човек. Затова им го представих, за да може да си говорят с него, като не искат с мен, понеже аз ги бия на избори. Само да е мир и спокойствие, предложих него и искам да има стабилно правителство, добави той.


"В момента има огромно упарвляващо мнозинство. Ние обаче сме първа сила и ще предложим кабинет. Но можем да бъдем и опозиция. Те се събраха и дори не сложиха председател от първата политическа сила, както се прави. Партията единодушно сега застава зад Даниел Митов. След него вицепремиер и министър на отбраната ще е Румен Христов, който пак е евроатлантически човек. Той подписа влизането на България в НАТО и ЕС. Даваме ясно знак с Румен и Дани Митов за нашата ориентация към евроатлантизма'', обясни още премиерът в оставка.

 

 Нямаме слаб министър и ако трябва да съм коректен, предложих на Каракачанов да остане военен министър, но той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Но да се знае, че му предложих, каза Борисов.

За министър на културата ГЕРБ предлата завършилия в Нидерландия музикант Калин Вельов.


"Длъжни сме да оценим и това, че работи добре като депутат. Любен Дилов-син предлагаме за министър на туризма и се надявам, че сценаристите, които сега яростно използват обидни епитети, трябва да ти кажат защо не те харесват и защо са против теб'', обясни Борисов. 

 

Депутатът Александър Иванов е предложен за министър на регионалното развитие, тъй като е младо лице и част от обновлението. Не че не са се справили Нанков и Аврамова. Но да се види, че работя и мисля напред. Куцук, куцук, ама главата ми е здрава, отсече лидерът на ГЕРБ. 


"Обръщам се към всички, които предварително говорят, че няма да се коалират. Ако се отиде на служебно правителство особено за втората партия това означава страх и безотговорност, ако те избягат от отговорност, защото имаме депутата Слави Трифонов и трябва да отиде в парламента, не аз'', добави още той. 

 

Аз се оттеглих. А вие сте мощно управляващо мнозинство и още утре може да имате нов щаб, нов ваксинационен щаб, нов план, каквото искате. Не спекуларайте повече с плана, защото в неделя пред всички медии представихме плана. Те затова време трябваше да са го коригирали и да имат предложение. Сега ние ще ги питаме работят ли и какво работят, закани се Борисов, който обяви, че ще е силна опозиция.


"Нали те са умни, знаещи? Но и ние си имаме красиви - Вельов да си покаже плочките като този на правната комисия. Видяхте ли какво момченце е, плочки има. Ама и Калин има. Така че има какво да покажем. А иначе искам ГЕРБ и СДС да останете държавници, защото и можете и ще го покажете, както сте го показвали. А те да влязат в ежедневието, да си гледат плана, имат човеци, които да им го представят, а и тайно звънят. Но аз съм виновен, че навремето тайно се срещах с тях, не че нещо им стана, те развалиха моята репутация, но не и тяхната'', припомни премиерът по повод Христо Иванов и "Демократична България".

 

Ивелина Василева ще е министър на околната среда и водите, тъй като е била успешен министър и няма как и зелените да са против нея според Борисов. 

 

Август месец беше най-добрия за мен, защото реформирахме ГЕРБ, те ни направиха по-силни. Лошото е, че знаят и другото продължение - само да сме живи. Защото знаете, че няма човек, няма проблем. Това искат... С останалите министри си оставаме - Дончев безспорно е най-големия капацитет в еврофондовете. А е интересно, че те говорят само първия план за 12 млрд. евро, а за другите 30 млрд. нямат никаква идея, а имаха достатъчно време да се подготвят - цяла година близо. Дори импредлагахме да се включат, защото, ако те са хитри и коварни, да гласуват правителството и да се гавраят с вас, но едва ли тщеславието им ще го позволи. Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Деница Сачева - най-добрия социален министър, който сме имали, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов остават. Ангелов във Варна победи Трифонов с над десет процента, каза още лидерът на ГЕРБ.


"Жечо Станков е ново лице - министър на икономиката, Десислава Танева на земеделието. Делян Добрев - на енергетиката, завършил "Харвард", преби ги всички в Хасково и го реабилитираха самите хора след клеветите по негов адрес, като гласуваха за него. Страхлив е този, който няма отговорност да направи кабинет. Защото е много лесно да обясняваш кой е страхлив, но това се измерва само по едно - дали можеш да носиш отговорност. И аз я носих от сутрин до вечер! Истерични злобни хора винаги са ме плашили, те са деструктивни, но политиката не е да псуваш, да крещиш и да плашиш. Това го правят мутрите'', коментира още той по повод новите партии в Народното събрание. 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени