Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента (ВИДЕО)

От това зависи дали ще преговаряме за кабинет, подчерта той

Теменужка Петкова, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева
Теменужка Петкова, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева Източник: Скрийншот видео кадър

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая Назарян за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме". Това заяви по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, видимо недоволен от липсата на напредък  в преговорлите за съставяне на правителство. На пресконференцията присъстваше и дамският преговорен екип на партията - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Той обвърза продължаването на преговорите с избора на Назарян за председател на парламента. 

 

В сряда ще се проведе първото заседание на новото 50-о Народно събрание. То ще бъде открито от най-възрастния депутат - 73-годишният Силви Кирилов от ИТН, а след това трябва да бъде избран редовен председател.

 

Борисов изрази недоволство, че ГЕРБ не получават от досегашните преговори това, което определят като "споделена отговорност".

"Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, изобщо не искайки да разберат, че изборите показаха ясно какво искат българите – една широка коалиционна формула, за да се успокои държавата", изтъкна Борисов, като мизирайки другите парламентарни политически сили. Като най-стабилна формула той определи сглобката - евроатлантическото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Скрийншот видео кадър

Според него останалите формации искат ГЕРБ-СДС да понесе цялата отговорност за управлението, защото са уплашени от изборните си резултати. Това обаче Борисов отказва да направи с аргумента, че с неговите 68 депутати подобен нещо би било "самоубийство".

 

"Зная партията какво иска, разкъсахме се по време на кампанията. Но от 69, въпреки огромната разлика от 11 %, имаме с един депутат по-малко. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа, е самоубийство за всеки един, който и да е, да прави правителство! Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми избори, ще си вдигнат резултата. Не виждам как. Заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута! Това няма да се случи!", изтъкна Борисов.

 

Договорки извън преговорния екип не правим, посочи лидерът на ГЕРБ. Той на няколко пъти похвали ДПС, макар че отбеляза, че те не искат да участват пряко във властта: Колегите от ДПС се държаха отговорно, но още от началото казахме, че само с тях няма да управляваме.

 

ПП-ДБ порица, че не искат да се реваншират на герберите за подкрепата, която им даваха при управлението на сглобката. "Ние няма да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб. Няма да забравя билбордовете (от предизборната кампания на ПП-ДБ, на който той беше изобразен редом до лидера на ДПС Делян Пеевски, бел.ред.)", гневно се обърна герберският водач към десните.

 

"Подразних се от десетките анализатори, че всичко било договорено. Ние договорки извън преговорния екип не правим! Тук говорим за критично състояние на държавата, тук говорим за лидери, за държавници. Не е честно спрямо нас! Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно", каза още той.

 

"Има отговорни хора, има как. Винаги има как. Трябват отговорни хора, които да поставят на първо място държавата. Ние години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен", заяви лидерът на ГЕРБ. 

 

"Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява", каза той. Борисов обясни, че на срещата с ДПС са препотвърдили това, което са правили една година заедно с ПП-ДБ – еврозоната, помощта за Украйна, Шенген, дефицитите, социалните плащания, инфраструктура, борба с корупцията, енергетика. "Получаваме абсолютно популистки искания от другите партии. Искат да поемем само ние тази отговорност", заяви Борисов.

 

"Дори колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират за това, че една година с един министър крепихме тази сглобка в името на геостратегическата насоченост на страната", каза още лидерът на ГЕРБ.

 

"Истинският реванш на ГЕРБ е когато аз стана премиер. Аз се отнасям с голямо уважение към колегата Марков, но вие сте дали мандат на нашите 3 дами да преговарят. Да ни се дадат 100 дни, това го гледахме с ИТН, когато напуснаха четворната коалиция.", категоричен бе той.

 

"За съжаление, не получаваме това, което ние наричаме "споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, не искайки да разберат какво искат българите. Българите искат една широка коалиционна формула, за да се стабилизира държавата. В същото време най-стабилното, което би било и което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, е между първите три партии, както беше досега. Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност, хаос последните 3 години на редовни кабинети и служебни правителства. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява", заяви Борисов.

 

"Колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират, че една година с един министър крепихме тази сглобка. Независимо, че самите те виждат, че в Европа нашите семейства са заедно. Нищо от това не се зачита! От някаква гора казват, че ще има реванш. Реваншът беше сега, сега вие трябва да се реванширате, ако искате, разбира се. Ние няма по никакъв начин да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб. Няма да ви забравя билбордовете, няма да ги накарам да оживеят тези билбордове. Няма! Съжалявам, колегите от ДПС се държаха отговорност, но ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи - това е нестабилно, това не е за дълъг период от време...Ще изкарат ваканцията, ще отидат да се покъпят и септември ще дойдат и ще ни намират кусур за това, че оправяме техния хаос", ядоса се лидерът на ГЕРБ.

 

"Благодаря на колегите, които участваха на преговорите. Напомням, че няма да съм аз премиер. Истинският реванш на ГЕРБ е, когато аз съм премиер. За да има споделена отговорност, направихме това", заяви лидерът на ГЕРБ.

 

"Договорки извън преговорния екип не правим. И не се договаряме", отсече Бойко Борисов. "Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме.

 

Още от "Политика"

Министър Атанас Запрянов с подробности за помощта, която се предлага да бъде изпратена на Украйна

На въпрос кога ще бъде изпратена новата помощ за Украйна, министърът обясни, че предстои правителството да вземе решение, след това да се координира със съюзниците и Украйна, като се осигури и логистиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени