Борисов: Според Радев юмрукът обединявал ценности. Сигурно тоягата раздава демокрация!

Радев и служебното му правителство с епровалиха във всичко, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Доста срещи имах от сутринта - с австрийския канцлер, със сръбския президент - за събитията в Сърбия и Косово, с премиера на Словения, премиера на Хърватия, премиера на Гърция и други колеги. С Чович. Разбира се с Доналд Туск, Антонио Лопес. Това заяви пред журналисти след срещата с евролидери за Западните Балкани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 
 
"Договорът за добросъседство беше отправна точка на разговорите със Северна Македония. Отправната точка за присъединяването на всички страни от Западните Балкани. Много труд, но ние успяхме. Успяхме да направим така, че перспективата да е и за Черна гора, и за Сърбия, и за Босна и Херцеговина. И те продължават да очакват България да е водеща. За съжаление това темпо се изпусна. Юмрукът на Румен Радев, който се стовари върху българската демокрация, се стовари и върху международните ни отношения", заяви Борисов. 
 
"Защото днес разбрах крилатата фраза, че "юмрукът обединявал ценности". А тоягата сигурно раздава демокрация. Не мога да го разбера дори", отбеляза той, коментирайки днешното изявление на Радев, който след повече от година най-сетне благоволи да обясни какво означава вдигнатия юмрук, с който миналото лято приветства метежниците пред Министерски съвет. 
 
"Изпуснаха се много месеци. Нагнети се много напрежение в Северна Македония, в Албания - срещу България. В момента нито една държава не е на наша страна. Защото се пропуснаха тези месеци да се обясни каква е всъщност нашата позиция. Поколения млади македонци, албанци мразят в момента България. Защото те им спряха перспективата. Разбира се, компромис от тяхна страна трябва да се направи. И ние бяхме готови да направим компромис - за македонския език, за краткото име в ООН - РСМ, да не еизписано цялото. За мен утре Радев ще ги излъже за пореден път. Защото всичките колеги тук - сега да не ги цитирам - да не ги цитирам, казват, че им е обещавал винаги - да реши въпроса след изборите. След кои избори обаче, не е ясно", отбеляза Борисов. 
 
"Така че утре, предполагам, отново ще им каже: "След изборите". Това е точно като приказката: "Татко ще ми купи колело, ама друг път". 
 
"Разбира се, има много теми, свързани с енергетиката, главоломните цени на всички стоки, енергоносители - и в България, и в съюза, и в региона. Вие ще видите - тук в магазин без ваксина не можеш да пазаруваш. Всичко е отворено, но хората спазват мерките - над 50-60-70% са ваксинирани. В България днес 178 човека (кръсти се, бел.ред.) се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и този провал, наречен Кацаров. За тези хора 178 души е нищо. Само днес са починали. Представете си, паднал самолет със 178 човека - каква трагедия. В България е всеки ден, деца почиват. И никакви мерки, никакви реакции! Под 20% ваксинация", заяви възмутено лидерът на ГЕРБ.
 
В България днес всеки е оставен на себе си, на собствената си съдба - държава нямаме. Ако оцелее. това е реалността в България. И това Радев нарича успешна политика, добави той.
 
Вчера половин милиард теглят дълг. Значи приходните им агенции не работят - защо теглят дълг, ако работят? Миграцията? - Пълен провал! Пълен провал! Всичко е пълно в центровете, а вече Европа отчита, че Балканският път се премести през България. В земеделието - спрени европрограми, в туризма - спрени европейски средства за туроператорите. Един кораб стои 20 дни в Черно море, отрови водата. Никакви реакции! Кое е успешното? Едно нещо да ми каже. Провал във външната политика. Утре канцлерът Меркел и президентът Макрон ще бъдат излъгани за пореден път. Това са реалностите", отбеляза Бойко Борисов.
 
На въпрос коя е най-удачната за защита на националния интерес политика, лидерът на ГЕРБ Борисов каза:
"Когато аз управлявах подписахме Договора за добросъседство и само в рамките на 15 минути - от Брюксел до Вашингтон - ни подкрепиха с аплодисменти. Да дойде пак да управляваме ние - ще Ви кажа как ще стане. Сега диктаторът Радев трябва да вземе своите решения. И да спре да заблуждава, че след тези избори, пък след онези избори...Аз като им кажа, че половин милиард сме изхарчили за избори, хората не разбират", коментира бившият премиер.
 
Нека бъдем оптимисти, може пък Радев да го реши този казус, може юмрукът да е юмрюк, не мека китка. Може пък да поеме отговорност веднъж и да не се крие под полата на политическите партии, а да вземе решение. Само от него зависи, коментира Борисов, визирайки Румен Радев. 


Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени