Борисов сряза Денков: Софийските улици са опасни за здравето на хората

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на министър-председателя, който разкритикува решението на здравната комисия да не подкрепи бюджета на НЗОК за догодина

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

"На премиера Денков мога да му кажа, че хората се изпотрошиха по заледените улици на София, така че рискът за здравето на хората беше там". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на министър-председателя, който разкритикува решението на здравната комисия да не подкрепи бюджета на НЗОК за догодина.

 

ГЕРБ има резерви към управителя на Здравната каса, затова настоява отговорностите да се насочат към здравния министър. Така лидерът на партията Бойко Борисов обясни защо депутатите от Здравната комисия са отхвърлили бюджета за здравеопазване:
"Ние не сме против бюджета. Но има две неща в преходните и заключителни уредби, които ни смущават -  първото е, че се забранява за 2024 година разкриването на нови болници, нови клинични пътеки. И второто, което най-много ни смущава - че от принципала - министърът на здравеопазването, обществените поръчки, за които вече имаме много съмнения, разбира се, за онколекарства отиват директно в Касата. А имаме доста резерви, имахме, за шеф на касата. И затова искаме министърът да си носи пряката политическа отговорност".

 

Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ заяви: "Въздържахме се, за да може в зала да питаме защо искат обществените поръчки да идат в НЗОК и защо забраняват нови клинични пътеки". Борисов уточни, че това не означава, че ГЕРБ иска оставката на здравния министър.

 

Здравната каса няма да остане без бюджет, ще го реши пленарната зала, допълни Борисов. Според него в последните дни финансовият министър Асен Василев е направил доста корекции в бюджета за догодина, а това дава гаранции, че той ще бъде приет.

 

 Борисов се обяви срещу намерението за продажба на земеделска земя от държавния поземлен фонд. "До този момент на тази тема с нас не е разговаряно", отбеляза лидерът на ГЕРБ. А на въпрос каква би била позицията им отговори:

"По принцип има земи, които не могат да се използват за нищо, това би могло да се разглежда. Но плодородни земи, земи, които са ни толкова важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават". 

 

Критичното писмо на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски до премиера Николай Денков, той коментира така:

"Нека оставим тези две момчета да си спорят помежду си. Това, което лидерът на парламентарната група на ДПС и премиерът Денков имат като спор, си е тяхна работа, не е наша".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени