Борисов: За един момент бях слаб. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби

"Но за мен това беше най-полезното време - на вас първи го казвам - в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви", признава той

Бойко Борисов пред L’Europeo
Бойко Борисов пред L’Europeo Източник: NOVA

За един момент бях слаб, защото не очаквах такава масирана атака. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. И, разбира се, от моята глупост – да допусна такива хора...Много добре съчетан, във всички области. Това заявява бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод летните метежи и компроматните атаки срещу него. Коментара си той прави във видеоинтервю за списание L’Europeo, пред Любен Дилов-син и Димитър Стоянович. Откъс от него беше излъчен в сутрешния блок на NOVA. Става ясно, че интервюто е взето в деня за размисъл – 3 април.


"Но за мен това беше най-полезното време - на вас първи го казвам - в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви, толкова ми даде шанс да си направим реформата и в партията, и в хората...и в моето мислене. Точно поговорката "Всяко зло за добро", добавя той.

 

"Ние нямаме жив герой. На най-славните ни царе не знаем къде са гробовете - да отидем и да се поклоним. Симеон, Иван Асен II? На кой? На цар Самуил знаем къде е - но пак е без гроб. Много са си заминали нещастно, с живота си са платили някои премиери", споделя Борисов. "Това е като една професия и свикваш с нея. Погледнато реално във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер, колкото и да звучи... Пет-шест години съм бил пожарникар, пет-шест години – кмет, пет-шест – главен секретар и над десет – премиер", обяснява лидерът на ГЕРБ.

 

"Как се прави мнозинство? Първият мандат се прави лесно, защото тогава имахме най-много депутати, обяснява Борисов. Ние имахме над 100, БСП имаше четиридесет. Партията, която печели едни избори с над 7-8 % разлика от втория - тази партия няма как, няма шанс да се откаже от управлението. При втория и третия мандат подходих с друга тактика. Първо, аз нито имам търпението, нито нервите, прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство не са пазарлък, а са действително сложно нещо. Аз пускам жени - и сега така ще направя, ако зависи от нас. Жените са по-търпеливи, по неагресират ситуацията, не се сбиват, не се псуват...Не казвам, че са по-леки преговорите! Напротив, те по-умело ги водят, това искам да кажа", разкрива Борисов. 

 

"И казваме: Ние в нашата програма увеличение на данъците не можем да допуснем, в нашата програма намаление на доходи не можем да допуснем, в нашата програма спиране на строителството на АМ "Хемуси", АМ "Струма" не можем да допуснем. Сиреч, 4-5 неща, които ние не можем да допуснем. Вие можете ли да ги приемете? Можем. Само, че ние вече искаме  - да не признавате Северна Македония, да не признавате Истанбулската конвенция...И ето тук вече възникват часове спорове - как да се излезе от тази ситуация", подробно коментира той. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени