Борисов за Трифонов: Политически страхливец! Да си покаже министрите! (НА ЖИВО)

"Очаквах Мая Манолова снощи да се появи и на Оскарите"...", пошегува се Борисов

Съвещание при Борисов
Съвещание при Борисов

България има 12 милиарда евро безвъзмездна помощ, коментира днес Бойко Борисов, като се включи чрез видео във фейсбук заедно с министрите си. "България има 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и чакаме толкова много време да чуем министрите на Слави Трифонов. Според мен партията, която управлява трябва да отиде да си вземе мандата и е редно да обясни, защо със 165 мандата не може да управлява. Да си покаже министрите. Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци, отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Никой не ги кара да бягат - страхливец е този, който със сто шейсет и пет депутата казва, че не му достигат... Трябва да носиш цялата отговорност. С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова - тя за всичко ще пита какво да се прави..., коментира Борисов. После той на шега каза: "Очаквах Мая Манолова снощи да се появи и на Оскарите"...", пошегува се Борисов. 

 

Премиерът в оставка разкри, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост ще отидат за наука и иновации, подкрепа за домакинствата за соларни панели, за бизнеса, енергийната ефективност на жилищата и в железниците за екологичен транспорт, като отчете и новите отсечки на метрото. "За разлика от другите, ние не говорим всеки ден от името на народа. Имаме много малко експерти, които да работят за България. Като гледам и безумията им, гледам че Дончева иска кореспонденцията с Брюксел, които хич не ги харесват тези работи. Да се ограничат в територията на страната. Ето това се казва политически страхливец, този който със 165 депутати, казва че не са му достатъчни и иска 240. Дори Тодор Живков не е имал абсолютно мнозинство. Цялото ми уважение към Антоанета Стефанова, но как ще управлява с генерално пълномощно", коментира Борисов.

 

                                                                          
Томислав Дончев благодари на всички експерти, които са работили по Плана. "Става дума за над 200 човека, които хвърлиха много усилия за да имаме качествен документ. Основна част от публичния дискурс е коментар върху коментара и той няма никаква връзка с реалността. Планът за възстановяване и устойчивост е един от многото инструменти. Той е ¼ от парите, които ще получим. Планът има много важна роля, но не е единствения инструмент. За да говори някой компетентно по плана трябва да го е прочел целия, а не само първите 10 страници. Акцент на плана са зелените политики, образование, иновации и икономическа трансформация. Не сме влизали в капана на нуждите. Всички проекти са съобразени с провеждането на реформи. Ние сме се ангажирали с 37 реформи", обясни вицепремиерът в оставка.

"Боя се, че опозицията не познава Брюксел. Защото там също са експерти като нас. Пропуска се същността на Плана, човешките ресурси. Това са инвестиции в човешката среда, никой ли не иска да учи в модерна среда?! Зелена трансформация, дигитална. Всички училища в Бг ще бъдат обновени. Освен това ще се инвестира във външната среда на училищата, площадки за пътна безопасност, зелена среда. Освен това за висшето образование. Обида е за експертите, разработили Плана, защото сме работили с университетите и БАН. Искаме да изградим кампуси, защо да няма и в България такива. Всичко това подобрява имиджа", каза Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката. 

Зам.-министърът Жечо Станков обясни, че планът е затова, когато България излезе от COVID кризата да бъдем едни гърди напред от другите. "От нашите политически опоненти не чуваме какво ще направят за хората, искат само документи. Освен саниране на големи блокове, ще може и еднофамилни къщи", каза той.

 

Борисов:
"Насочихме се към блоковете, защото комунистите така са ги строили, че те почнаха да стават опасни за хората. Направихме го за да им удължим живота с още 20-30 години".

Жечо Станков добави, че се предвиждат фотоволтаици на покривите. Всички материали идва от българския бизнес, което допълнително ще внесе пари в икономиката. "Нека да изкарат санирането от Плана, ще видиш другите кметове как ще протестират, аз ще забраня на нашите. Имаме вече много изградени индустриални паркове, ние ще ги надграждаме", коментира Борисов.


Министър Ангелов съобщи 2 важни неща за България. "Ще пуснем заповед за влизане в България с 3 възможности. Второто важно днес е, че първата голяма доставка на 138 000 ваксини вече е факт. Организирана е вече и доставката на ваксини за сънародниците ни от Западните покрайнини", добави проф. Костаден Ангелов. "Планът ще доведе до намаляване на смъртността от мозъчен инсулт, за което ще бъде създаден център и ще обучаваме хора там. Освен това е планирана доставка и обновяване с апаратура. Обновяване на психиатрични заведения", каза още министърът на здравеопазването в оставка. 



Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени