Боряна Димитрова, Алфа рисърч: Невъзможно е БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ

Очакваме шарен парламент от 5, 6 партии. Но няма да стигнем до парламента след изборите 2014 г., когато в НС имаше 8 партии

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: БНТ

Очакваме шарен парламент от 5, 6 партии. Но няма да стигнем до парламента след изборите 2014 г., когато в НС имаше 8 партии, но Борисов все пак направи второто си правителство. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч". На тези избори България не е пред кардинална политическа промяна - като 2001 или 2009 г. Тогава на сцената излиза една нова политическа сила и тя прави толкова мощен пробив, че успяват да направят правителство без участието на другите ключови големи сили в онези години - СДС и БСП. Днес перспективата е друга - коалиция без участие на една от големите политически сили ГЕРБ или БСП не може да се направи. 

 

Резултатът на ДБ се топи заради конкуренцията за протестния вот, добави Димитрова. "На полето на протестния вот (затова говорим, че няма една партия, която да обира този вот), имаме разпиляване между няколко политически субекта. Има една особеност - ДБ все пак е една коалиция, която през двете партии ДСБ и Да, България имат едно устойчиво ядро, което ще видим как ще се активизира преди самия вот. Т.н. "градска десница" има силно влияние сред хората с добри професии, с добри доходи, които не са толкова активни политически. При Мая Манолова и Слави Трифонов ще има по-големи флуктуации в подкрепата", обясни Димитрова.

 

На въпрос каква е причината хората на Трифонов да не се появяват и да не говорят. Б. Димитрова отговори, че Трифонов дава директна заявка какво ще направи. "Ние не познаваме Трифонов в друго амплоа извън медийното му амплоа. А и той самият не се е пробвал и затова прави онова, което е правил досега като шоумен". На въпрос "Дали ще се изложат хората му, ако си отворят устата?", Б. Димитрова отговори, че лансираните вчера няколко ключови експерти показват един идеологически микс - проф. Чорбанов представлява крайното либертарианско крило в медицината. Мика Зайкова изповядва едно крайно етатистко крило в сферата на анализа на икономиката, тя държи на силното участие и намеса на държавата в икономиката. Това е нещо, което зарежда с противоречия партията на Слави Трифонов, то е потенциална заявка за нееднозначно поведение на парламентарната група на партия "Има такъв народ". 

 

На въпрос може ли ГЕРБ да останат самотни и срещу тях да се опитат да направят фронт, Димитрова отговори, че това е ключов въпрос. "Хората, които са в НС и гласуват са живите депутати, трябва да се види с колко депутати може да се направи правителство. Ако ГЕРБ постигне на тези избори 85-90 депутати, много ще е трудно на другите партии да му попречат да направи правителство и коалиция. 

Заявките на Слави Трифонов към момента са, че няма да участва в коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП. Не изключвам вероятността и за експертно правителство или програмен кабинет", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".
"Но както и да бъде наречено, едно такова правителство ще остане в съзнанието на хората като коалиция на губещите - на вторите, на третите или четвъртите. Поне европейската практика показва това. Целта на ГЕРБ е да имат 85-90 депутата, за да имат легитимното право да направят първи правителство", допълни тя. 

 

Боряна Димитова каза, че е невъзможно БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ. "Това е политическа екзотика", добави тя. Като организационна кондиция БСП не е в онова състояние, което да й даде устрем нагоре. И Слави Трифонов, и патриотите "късат" от тялото й", аргументира се анализаторът от "Алфа рисърч".  Според нея дори и да скочи числото на заболелите от коронавирус няма никаква юридическа възможност президентът да насрочи нова дата на избори. 

Колебаещите се са около 1/4 от имащите право на глас, каза Димитрова. Възможно е около 1/3 от тях да не отидат. "Опасният чар на малките партии въоще не е за подценяване. Кои от тях ще влязат в НС, кои от тях ще участват в съставянето на правителство с подкрепата си", смята тя. 
Избирателите ще следят и да няма дискредитиращи факти или компромати за една или друга партия и лицата в нея. Това в България влияе силно и затова имаме изненади между това, което социолозите даваме и онова, което се получава след изборния ден, завърши Димитрова. 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени