Боряна Димитрова: Преди година на изборите имаше едно разделение по оста разочарование-надежда. Сега разочарованието обхваща и новите партии

Че правителство ще може да се състави около ГЕРБ мислят 26,4%, около ПП са 24,2%, казва социологът

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: Столична община
Боряна Димитрова социолог с коментар за последната социология:
 
"Поредни избори в много различна този път обстановка. Преди основна тема беше смяна на модела, сега доминира икономически финансови проблеми на хората. Ако преди година имаше едно разделение по оста разочарование-надежда, сега разочарованието обхваща не само старите политици, а и новите и това прави избирателя разколебан за кого да гласува.
 
Това са нагласи на старта на кампанията, това не е финала, тепърва ще видим дебати, комуникация на политиците с избирателите. На старта на кампанията виждаме преднина на ГЕРБ пред ПП. Последното наше проучване беше доста отдавна през юни, тогава беше свалено правителството на Кирил Петков.
 
Сега спасът на "Продължаваме промяната" е по-съществен. Причините са свързани с анализа на действията и резултатите от действията на правителството" - казва социологът.
 
Според Димитрова в голяма степен резултатите са повлияни и от служебния кабинет. ПП и  БСП са двете сили които търпят най-сериозни щети от управлението на служебния кабинет.
 
"Виждаме сега сближени позиции на ДПС, БСП и "Възраждане" - смята тя. и добавя: "По принцип знаем че ДПС мобилизира избирателите си преди избори. Не сме отчели и гласовете които движението би получило от чужбина.
 
БСП и "Възраждане" имат много различна динамика – при БСП има спад и по-сериозни затруднения заради машинния вот, "Възраждане" има по-млад, по-мобилизиран електорат, но някои от ключовите им теми ковид, маските - останаха по назад в приоритетите на хората, така че ще видим".
 
Боряна Димитрова казва, че ДБ леко, плавно, подобрява позициите си. Част от разочарованите от ПП избиратели се връщат към ДБ. Има и интересен политически ефект – ПП миналата година бяха най-диалогичните, ведрите. На тях се гледаше като на хората, които ще могат да изградят мостове. Сега ПП изглежда много радикализирана, атакуваща, а ДБ започна да изглежда по-консенсусна , с по-голяма отговорност.
 
"ИТН са слабо мобилизирани, но при тях има едно съперничество с "Възраждане", така че ще видим как ще се развият там нещата. 
Бълг общество е поляризирано по редица теми но и по темата около коя партия може да се състави правителство. Около ГЕРБ 26,4% мислят че може да се състави правителство, около ПП са 24,2%" - казва Димитрова. 
 
"Тези 44% които казват: "не мога да преценя" са вероятно хора, които може и да не отидат да гласуват. Ако видим кривата на одобрението и неодобрението на политиците, тя обхваща и дейността на Президента. Тази година 5% е спадът към доверието на Президента. Продължава да бъде един от най-одобряваните, но сега се натрупват и оценки за служебния кабинет" - посочва социологът.
 
Боряна Димитрова предупреждава, че към всички партийни лидери, които участват на тези избори недоверието е по-високо от доверието. Борисов е първи по доверие с 21,6%, след него Ст Янев 18,5%, след него К Петков 18,4%.
 
"С най-висока подкрепа е Борисов който има най-голям твърд електорат, но една година негативна кампания не доведе до изтласкване на нови лица, а до срив на доверието във всички.  Сривът при ИТН е най-голям и при Слави Трифонов с около 60% недоверие.  Тази подвиждност в нагласите прави трудно да се предвиди и резултата от предстоящите избори" - подчертава тя.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени