Боряна Димитрова: Резултатите от проучването сочат, че най-много санкции търпи партията мандатоносител

"Спадът е огромен. В началото кабинетът се ползваше с голямо доверие, но вече не е така – сега е с огромен ръст на спад", казва тя.

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: bTV

Как скандалите в парламента се отразиха върху рейтинга на партиите и лидерите им?- коментар на Боряна Димитрова в "Тази сутрин" по bTV.

 

"Спадът е огромен. В началото кабинетът се ползваше с голямо доверие, но вече не е така – сега е с огромен ръст на спад. Периодът беше труден, наситен с много кризи – войната в Украйна, инфлацията. Но ерозията идва и от вътрешните конфликти в коалицията, които всеки ден се обсъждат в медиите", каза тя.

 

"Имаме и блокаж на институциите  - АПИ , комисията по бюджет и финанси, което е проблем. Големите  разделителни линии са ветото за Македония и войната в Украйна", според нея.

 

Резултатите от проучването сочат, че най-много санкции търпи партията мандатоносител. Най-малко доверие има в преодоляване на кризата в коалицията и хората смятат, че противоречията няма да бъдат потушени.

 

"В изследването не зададохме обичайните въпроси – за членството в ЕС и НАТО. Попитахме къде е мястото на БГ и позицията на 63 % от анкетираните смятат че е в ЕС и НАТО. Започва да се прави разлика Русия като страна, такъв геополитически отговор отдавна не сме имали", подчертава Димитрова.

 

"Обществените нагласи са много динамични – няма окончателна електорална нагласа.  ГЕРБ има силна мобилизация след ареста на Бойко Борисов, виждаме стабилност в БСП и ДБ за участие в управлението.

 

"Трябва да отбележим и ръстът на "Възраждане", която удвоява дела си. Битката на партиите в центъра дава ръст на крайните крила и трябва да си даваме сметка, че шансът е голям за радикалните партии. България може да се окаже в нелесна ситуация на следващи избори", предупреждава социологът.

 

Според Димитрова в момента няма индикация за следващи избори. Кирил Петков се кредитира с най-голямо доверие ,Бойко  Борисов излиза на втора позиция, бележи лек ръст, Корнелия Нинова държи своята си линия, "Възраждане" доближава БСП, а след тях са ДБ и ИТН. Но може да има следващ развой през идните месеци във връзка с международната ситуация.

Още от "Политика"

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени