Бойко Борисов: Ако ПП-ДБ не ни представят състав на кабинет, ще предложим правителство на малцинството (ВИДЕО)

Поискахме от ПП-ДБ да ни предоставят списък с членове на МС и трябва да кажем на нашите избиратели какво правим и за какво преговаряме, добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

"В деня на връчването на мандата ние трябва да сме наясно или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го нямаме, ние ще предложим наше правителство на малцинството. За да видим може и да се сглоби нещо добро. Мисля, че по начина, по който говорихме по важните теми, може да направим и по останалите нещо добро". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група.

 

Поискахме от ПП-ДБ да ни предоставят списък с членове на МС и трябва да кажем на нашите избиратели какво правим и за какво преговаряме, добави и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Само нестандартно решение може да ни извади от тоталната криза, категоричен е бившият премиер като подчерта, че няма напредък по темата за правителство, има напредък по управленската програма. И посочи два варианта за ситуацията - програма минимум: приемане на бюджета и най-належащите закони и после отиваме на избори, и програма максимум: да се направи добро, експертно правителство.

 

"Програма минимум - бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум - с разум да се направи добро политическо експертно правителство. Те експертите са политици, ако е много добър експерт, той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

 

"Днес имахме лидерска среща с нашите опоненти на изборите", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на брифинга на партията. "Може да се намери едно нормално управление, дори за кратко", обясни той и допълни, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре.

 

"Да не оставяте с впечатление, че не сме опоненти или, че не сме противници, или че нещо се е променило в твърдостта на двете партии. Благодарих, че приеха срещата - води се разговор по теми, които в следващата седмица-две трябва да бъдат решени. Днес Гърция получи още 10 млрд. по плана за възстановяване. Ние продължаваме 2 години след разграждането на средно добро управление само аванси", заяви Борисов след сутрешната среща с ПП-ДБ.

 

"Води се яростна кампания. Когато обаче се види законодателната програма. Когато се види начина, по който говорят - съвсем различно от предишните години - относно бюджета, дефицита, по-малко теглене на дългове, да не повишаваме данъците, оставаш с впечатление, че сме една и съща партия. Василев правилно предложи да минем и по управленска програма. Там, основните сектори - енергетика, земеделие, образование, защото това, което виждаме в бюджета, освен рестриктивните мерки, които трябва да се вземат, има и неща, които сме задължени пред нашите избиратели. Не само в образованието, повече пари за иновации, наука", коментира бившият премиер.

 

"Така, че мисля в следващите дни, както по законодателната рамка има група, по бюджета има група. Не знам, дали с Томислав (Дончев) са започнали работа, относно програма за управление в следващите години. Дали кратък или дълъг период. Това вече ще даде сигурност за едно нормално управление, дали кратко, дали на "ротационен" принцип. Както с Василев си разменихме думи за нестандартни решения, защото България се намира в нестандартна ситуация. След тези две години на управление, само нестандартно решение може да ни извади от кризата", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

"Няма човек, който да каже, че е по-добре. Да не звучим арогантно, многократно сме казвали за наши слабости и грешки, сега виждам вариант, възможност, нестандартно, отзад напред, първо със законодателна, след това финансово икономическа и управленска програма, чак тогава в най-лошия случай и да отидем на избори ще имаме нормален бюджет, с ясното съзнание, каквито и да са резултатите, те няма да са по-различни", каза още Борисов. И тогава няма да има значение кой е първи и втори в смисъла на създаване на правителство, добави той.

 

Водим добронамерана политика, за да излезем от кризата, отбеляза лидерът на ГЕРБ. Борисов отбеляза, че вече говоренето на Асен Василев е доста по-различно от това, което бе преди изборите, а това дава надежда за оптимизъм. Той поясни, че вече ги няма 50 милиарда лева за Севера и Юга на България и умерените му изказвания за капиталовата програма.

 

"С конфронтация видяхте до къде я докарахме, инфлация, задължения, отлагане на инфраструктурни проекти, и всичко, което се случи през последните две години", подчерта Борисов.

 

На финала бившият министър-председател прочете документ-анализ от БНБ, че има предпоставки за риск пред банковата система, която работи в условията на висока инфлация - повишаването на лихвените проценти и т.н. Затова беше важно да сме в Еврозоната. Казах го, напомни Борисов.

 

Отнам прогнозират, че лихвените проценти ще се усетят в следващите месеци, заяви Борисов. Представете си, че всяка година по близо 5 милиарда лева, изработени от българите, ще отиват да покриване на лихви. Надявам се и тези, които допринесоха за това, да го прочетат, посочи експремиерът. Доволен съм днес, че особено с Асен Василев може да се работи. Той усеща къде са сгрешили и може да се поправят, посочи още Борисов.

 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени