Бойко Борисов: Антипутинизъм и кой е на страната на Украйна - това е първата тема, по която ясно да си заявим позициите (НА ЖИВО)

Готов съм да направя всякакъв компромис в името на народа, добави той

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ и неговият екип дават брифинг в централата на ГЕРБ.

 

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев попита какво постигнаха с тази агресивна кампания ПП. "167 хиляди по-малко са получили". Той представи данни от гласуването. "Преимуществено печелим в областни градове. Първата победа е трудна, всяка следваща още по-трудна. Не претендирам, че сме смачкали някой. На база този силен резултат следва сложна задача какво правим", допълни Дончев. 

 

 

Като имаш тези данни можеш да разсъждаваш за реалностите, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тези избори показаха, че народа на никои не даде самостоятелнмо право да управлява. Каза ни: "Стига сте враждували". Тяхното знаме Бойко Рашков загуби с двоен резултат от герб. Имат един мандат, ние два. Те много илязии изчезнаха с търкане и чегъртане. Близо 80% от хората казаха, че искат правитество. Да се отиде на следващи избори - нищо по различно няма да е. Ще се похарчат 100 млн., ще имаме държава без НС. Предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад, аз нямам към тях отношения. Ранното ми пенсиониране се оказва неправилно. Не може да те побеждавам на избори и да казваш, че трябва да се пенсионирам", отбеляза Борисов.


"Предложенията ми са няколко. Кое е най-важното в момента? 1. Кой е с Путин и кой срещу него? Кой е на страната на Украйна и кой не? Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори – това е идеално за Путин. 67%  от хората са за проевроатлантически партии - това показаха данните на социолозите", подчерта бившият премиер.

 

"Втора тема – инфлация, икономика, финанси и цени. Вчера пак поискаха 200 млн. лв. дълг - дадоха им 100 млн. лв. Държавата изглежда отвратително, няма пари в хазната. Как може да се реши – Хърватия взима два пъти по-евтини пари. Отиваме в еврозоната и пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще запушим дупките. Откъде идва това самочуствие на Асен Василев. Той знае в какво състояние е оставил държавата. В крах е държавата. Идва зима- социалните помощи чукат на вратата", допълни лидерът на ГЕРБ.

 

"Василев знае какъв обран бостан е оставил. И знае, че който влезе в това управление ще понесе чудовищни неща. Аз не виждам вариант, при който ГЕРБ заедно с Янев, и Възраждане, и ДПС да управлява. Ние сме най-последователните в подкрепа на евроатлантизма. Не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, ние после на тях на следващите избори. Войната е тук. Приятели мои ме упрекват, че не съм излязал да викат, че сме ги победили. Да-морална е победата, но аз винаги съм мислил какво следва след това", отбеляза Бойко Борисов.

 

Ще предложим така, както беше през 90-те години - контактна група, преговарящ екип. Ще поканим хора, които са с безспорна репутация по темата "Путин" - ще поканя Плевнелиев, Соломон Паси и те да проведат преговорите с другите партии. Следващата тема - финансите. Разбирам го Асен Василев, че иска да счупи държавата. Ще ги подкрепим тяхната програма в социалната сфера. ДБ говорят за съдебната реформа - ние ще подкрепим тяхната. Но не сме за реформа "Бойко Рашков срещу Гешев". Искаме такава реформа, че да нямат значение имената. С тези хора (от ДБ, бел. ред.) сме били много време в кабинети. Мисля, че този подход е разумен, много пъти сме имали такива управления - без лидери там е много тежко, отбеляза Борисов. 

 

Отиваме към енергетиката, диверсификацията. Диверсификация от "Газпром". Слагаме енергитиците на масата. План за възстановяване – да седнат Дончев, Пеканов и които иска. Томислав хубаво им каза - нека преспим ден, два и тогава да се произнасяме кой с кого. Знаем кой с кого не можем. Като се върнат преговорните екипи след седмица-две ще кажем - дайте министрите и гласуваме правителство и всяка партия си носи отговорността. Всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа. По техните правила, с техните машини ние ги победихме. Готов съм да направя всякакъв компромис в името на народа. Да кажат другите какво обичат повече - Путин ли, или народа, категорично заяви Борисов. 

Не съм обсъждал с партиите нищо. Не искам да съм в ролята на Христо Иванов - първо да клеча отпред, а после да искам да ни събира (в коментар за Радев). Не съм пропуснал Румен Радев - той е важен и безпорен участник (...) Нито искам да съм министър, нито депутата, нито премиер. Моята морална победа е ГЕРБ да е първа политическа сила. Сутринта хърватският ми колега, Пленкович, се обади. Айде, да те видим на Съвета ми казва. Ние искаме да минем зимата, народа да оцелее по–възможно най-добрия начин. Не казвам нищо такова (на въпрос дали предлага правителство до местните избори, бел. ред.). Зависи от правитетсвото колко ще изкара. Не зачертвам никой. За Стефан Янев не съм казала лоша дума. Тези преговни екипи ще минат през всички партии. С някой, с които сме в добри отношения може и аз да се видя, заяви лидерът на ГЕРБ.

Репортер на ПИК попита лидерът на ГЕРБ как ще преговаря с хора, които го арестуваха и продължават да искат да го арестуват: "Ако тръгнем със същата риторика, ще направим правителство, за да ги арестуваме тях. Така че това е по едната тема. Затова сега си давам тема да направим контактни групи", отсече той.

"Оръжие за Украйна трябва да се даде и ние това сме го казвали много пъти. И не трябва да се шикалкави", продължи Борисов.

"Къде е ръбът на съмохранението ли? Отдавна минахме по ръба. Вчера Лорер го слушах как едва ли не служебното правителство им е попречило. Когато при първото служебно правителство Бойко Рашков размазваше ГЕРБ и всички останали, къде бяхте вие? С какво ви попрече служебното правителство? Че ви изнесе далаверите? Ами те са длъжни да го направят", възнегодува председателят на ГЕРБ.

 

"Ако аз съм причината, не мога да кажа, че ще се махна от ГЕРБ, защото сме първи, за да могат да спечелят. Не поставям условия. Ако искат, Кирил Петков и Асен Василев да си останат. Ние правим сега анонс, те нека решат, може да откажат и контактните групи", допълни Борисов и каза, че няма да разчита на отцепници.

 

"Аз съм малко габровец, когато сме дали пари за нещо, в случая десетки милиони за машини, аз съм доволен от машините", сподели Борисов на въпрос ще върнат ли хартиените бюлетини.

 

Репортер на ПИК попита лидерът на ГЕРБ как ще преговаря с хора, които го арестуваха и продължават да искат да го арестуват: "Ако тръгнем със същата риторика, ще направим правителство, за да ги арестуваме тях. Така че това е по едната тема. Затова сега си давам тема да направим контактни групи", отсече той.

 

"Оръжие за Украйна трябва да се даде и ние това сме го казвали много пъти. И не трябва да се шикалкави", продължи Борисов.

 

"Ръба на самосъхранението ли? Отдавна минахме по ръба. Вчера Лорер го слушах как едва ли не служебното правителство им е попречило. Когато при първото служебно правителство Бойко Рашков размазваше ГЕРБ и всички останали, къде бяхте вие? С какво ви попречи служебното правителство? Че ви изнесе далаверите? Ами те са длъжни да го направят", негодува председателят на ГЕРБ.

 

Според него министрите и премиерът трябвало да се решат след преговорите.

 

Борисов се обърна и към репортер на "Дневник": "Знаете, колко ви обичам. Цитирам "Дневник" и "Капитал" непрекъснато. Практиката за контактните групи не е измислена от мен, така се преодоля кризата през 90-те години. Когато по теми се подпишат споразумения, всяка една партия трябва да си държи на думата".

 

"Нямаме никакви претенции. Рашков не може да е вътрешен министър. Народът не го избра. И евроатлантическата ориентация на България", каза още бившият премиер.






Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени