Бойко Борисов: Българският народ ще направи импийчмънт на Радев, не политическите партии (НА ЖИВО)

Лидерът на ГЕРБ провежда среща с представители на организации на българите в Република Северна Македония

Бойко Борисов
Бойко Борисов
154 днес са починалите, хиляди заразени! Никакви мерки! Това каза в пряко включване в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той провежда среща с представители на организации на българите в Република Северна Македония. "Всяка седмица правителството взема дълг - половин милиард преди седмица, тази седмица отново половин милиард", добави Борисов. 
 
Представители на българското малцинство в Република Северна Македония
Представители на българското малцинство в Република Северна Македония Източник: Facebook

Аз съм убеден, че това е един от най-малките проблеми, който ще бъде решен - за българското малцинство в Македония. Поскоро нашите усилия с Вас трябва да вървят в посока как да преодолеем кризата в отношенията между двете държави. Защото демократичният свят ни се подиграва. Нищо няма невъзможно, стига да има воля за решаването. 
 
И Вие трябва да помогнете в това, защото сте мост на приятелството. Ние със съседна Турция, с която толкова вековни проблеми имаше наслоени, ние сега имам прекрасни отношения, без конфликтни, българските мюслмани станаха мост между двете страни. 
 
За България е важно Македония и Албания да са в ЕС. Българското малцинство сте мост за приятелство, това може да се случи. Много се радваме на Вашето посещение, трябва да подобрим отношенията и да видим какво може да се загуби. България изпадна в изолация зараид Радев.
 
В"идяхте, че вчера Конституционния съд се поризнесе, че в неговото правителство има човек с двойно гражданство. А той е знаел - опитвал се е да влияе на КС да прекрати делото. Импийчмънт ще му направи българският народ, това не е работа на българските партии. Който го е избрал, той и ще го отстрани. Провалът на неговото правителство във всяко едно отношение е толкова видим, че...".
 
Това вече не е онази България, лидер на Балканите. Берлинският процес беше в София, целият Запад беше тук и искаше България и РСМ да преодолее пречките. Радев ги задълбочи с неадекватната си политика. Демократичният свят се подиграва на слабата ни дипломация. И сега сне виждам как ще се поправят нещата с тази омраза срещу България, особено сред младите хора в Република Северна Македония. 

Представителите на българското малцинство заявиха, че "нашата съдба е във вашите ръце - за нас е важно най-голямата партия да говори по тези въпроси. Ние, българите в Македония, най-силно искаме европейско бъдеще на страната. Но този национален интерес не трябва да бъде за сметка на българския народ в Македония. Проблемите за нас се задълбочават, искаме простички неща - равенство, основна европейска ценност". 

"Искаме да се запази историческата истина, езикът на омразата Вие го четете по медиите, ние го живеем ежедневно. Нашите деца ги сочат с пръст, на чилище, че са българи и част от тях не учат в македонски училища. Моето дете учи в София. Когато в училище започнат да Ви обясняват, че сте наследник на татаро-монголи и на фашисти - как нашите деца да ходят в тези училища", казаха те. 

"Проблемът с македонския елит е, че те не желаят да спазват европейските ценности, човешките права, дайте да видим македонската конституция - сърбите и бошняците влязоха в македонската конституция, защо и българите да не влезем там. Няма българин, който да е съдия в Македония, например", коментираха представителите на българските организации в РСМ. "Ако нещата продължават така, нашите деца ще напуснат РСМ, ние ще напуснем РСМ. И накрая ще се случи, че с българско позволение ще се случи обезбългаряване на българите там", заявиха представителите на българите в Република Северна Македония. 

"В Република Северна Македония е приета формула - там българи няма", добавиха те.

Борисов направи аналогия, че българите в РСМ се чувстват като симпатизанти и членове на ГЕРБ, които служебните правителства на Радев са "изчегъртвали". 

"Поемам ангажимент да поставя Вашите въпроси пред македонските лидери в първия момент, в който се срещна с тях. За да вървим напред трябва подобни, наглед дребни неща, да се решат. С едно решение на парламента може да се изчисти този казус. И да продължаваме напред с големите, сериозните неща. Те това, ако не го осъзнават в РСМ..", коментира Бойко Борисов. 


 
 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени