Бойко Борисов: БСП, ДПС и Да, България не са ли токсични?

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея, ДПС не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея Да, България не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея. Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е отредил българския народ при честни избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. Заедно с него участват председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, вицепремиерът в оставка и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът Томислав Дончеви, както и Десислава Ахладова, министър на правосъдието в оставка. 

Премиерът в оставка и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и представители на ГЕРБ дават извънреден брифиниг в централата на партията, на който коментират вътрешната и външната
политика. В началото на брифинга премиерът честити Възкресение Христово на всички българи. Той отчете и изминалите парламентарни избори, като посочи, че над 100 млн. са вложените пари за избори. "Аз винаги показвам къде са вложени парите на данъкоплатците – над 100 млн. лв. за избори вложихме, още повече че проведохме в пандемия, пред острия поглед на наблюдатели. Преди изборите партиите имат совите програми, нормално за демокрацията, но понеже демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят необходимото да има стабилно управление. Има държави, Белгия, по една-две години правят правителство, там няма тази глупост служебно правителство". Това каза в началото на брифинга Борисов.

Той благодари на българите, че ГЕРБ е първа политическа сила. "Не знам как ни били отвели. А БСП не е ли токсична като никой не иска да работи с нея? А Демократична България не е ли токсична? Хайде да си мерим думите. Само да напомня, че ЦИК – ние само подкрепихме председателя и ГЕРБ беше малцинство. Само че сега ВМРО изпадна, и побързаха да закрият възможността на тези, които имат евродепутати. Да покажат какви демократи са", коментира Борисов.  

Следващото правителство трябва да има пълен мандат, настоя Борисов и допълни, че и тука хвърлили прах в очите на хората, че било възможно да има пълен мандат. На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че колегите ще се обобщят, че сме имали препоръки по тази тема. Целта беше една единствена – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президента. Тук е големият парадокс, според Борисов. По думите му ЦИК се назначава от Радев, само че парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направили методология. Къде му е методологията на парламента и как ще назначи председател и заместник-председател, недоумява Борисов.

 

Той очаква новостите да дойдат за хората, когато видят истината с очите си. Как ще разнесат машините от Америка, Австралия с Азия. С тирове ли ще бъде, с платноходки, със самолети, с лодки, с какво? Как ще наблюдават кой чука на тези машини или и там сме си създали организация за фалшифициране, запита министър-председателят. "Не въздъхвайте госпожо, защото и аз въздъхнах няколко пъти вече", обърна се Борисов към журналист в залата и допълни, че месеци наред щяло да продължи служебното правителство каквато била целта. И продължи темата с машинното гласуване: "Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги достаят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава, колк оТИР-а ще трябва, за да ги закарат или и там вече има организация за фалшифициране. Ако пък машината се провали тогава на хартия. В първия момент и аз се обърках, но се сетих коя е печатницата - на мастит депутат от БСП и ще се печатат бюлетини".

Борисов каза, че още десетки милиони пари ще изтекат в предното безсмислено състезание, защото и тогава няма да се направи правителство, а ще продължи правителството на Радев. "Те избягаха от отговорност, харчат парите на данъкоплатците. Няма да има и следващото правителство, защото се държат безотговорно. След 2 месеца кой ще ни оправи отношенията. Бедна държава с милиони за избори – не го разбирам. Няма да ви казвам как направих правителство с ВМРО", допълни той.

Борисов коментира, че в нашия регион отношенията между ЕС и Русия са преминали на друг етап. "В Черноморския район навлязоха най-мощните разрушители – кораби с големи възможности. ЕС работихме събота – прие се декларация, в която ние участваме. Тя е за правата на инакомислещите. На Сасоли му беше наложена санкция, на Йоурова, ние протестирахме. Аз много пъти съм обвиняван заради Балкански поток. Не може да не осъдим задържането на Навални. Крещящо мълчание от президента Радев и депутата Трифонов. Защо по Македония викахте комисията? Продължавате да ни държите – те пак не искат да носят отговорност, но след 2 месеца пак лъжите им ще излязат наяве. Няма ги и четвъртите, и петите, които се кълнат в евроатлантизма, За шестите да не говорим – говорят от името на народа с 4%. Просто да се чуди човек", сподели Борисов.

 

"Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане оценка на въздействие. В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано - Изборен кодекдс, НПК и още бяха приети, без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите. За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересоаните лица участваха в тези промени. Мажоритарната система се прие за друг път. Противоречиви текстове в ИК. Не е ясно какво ще реши съдът при обжалване, надявам се да не се стигне до касиране на изборите", заяви от своя страна Десислава Ахладова - министър на правосъдието в оставка. Борисов я пита какво ще стане, ако иска да гласува на хартия като Христо Иванов, и му кажат, че в секцията няма. "Ами той ще иска касиране на изборите", възкликна Борисов.

 

 

Брифинг в централата на ПП ГЕРБ
Брифинг в централата на ПП ГЕРБ Източник: Facebook

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите. "Новите варвари направо превъртяха и времето - за една нощ се приема ИК и се обнародва с дата, по-ранна от приемането му. Призовавахме за разум. Още в сряда възразихме, че ИК не е обсъден нито с обществени оранизации, нито с ресорни ведомства. Получиме закон, според който ще гласуваме, ако е възможно, ако има начин, българите да гласуват за район "Чужбина". Не е ясно как ще се обяви поръчката за машините, нито кой ще ги достави", отсече тя. Борисов добави: "Аз знам, тази фирма е дарител на "Да, България".

 

Екатерина Захариева: "Ако е вярно, че монополист е венецуелска фирма за машините, искам да попитам тези, които ограничиха правата на българските граждани, не се ли притесняват, че купуваме машини от държава диктатура, в която правителството убива собствените си граждани със снайперисти, от която са избягали 5 млн. души от глад?".

Томислав Дончев каза, че две неща са му направили впечатление. "Основна парадигма на политическия дискурс е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Чудесно – защо не ни пускат да си ходим?В момента всички се състезават кой да бъде по-голям критик, а трябва отговорност. Парламентът се фокусира само върху изборните правила. Това ми прилича на два футболни отбора първо да преначертаят терена", коментира вицепремиерът в оставка. 

Борисов каза, че народът има страшен инстинкт. "Веднага ни натисна, след това видя, че се поправям. Той е мъдър и ще осъзнае, че дори Живков не е имал президент, премиер, ЦИК да се яви на избори. Българинът не обича диктатура. Може, ако е възможно, ама няма възможност… считам, че всички ще направят анализ на избирателните промени и ще ни атакуват. Фактът, че водещ журналист задава въпрос дали се притесняваме от служебен кабинет – от какво да се притеснявам. След като Дончева, Бабикян и Манолова се върнаха, абсолютно нормално е да се върне и Боби Михайлов, нали затова няма да ме смятате виновен? За след седмица две кортежите на мутрите ще се спират отново на Червило", прогнозира той.

"Аз съм за протести, те са оздравителни за всеки управляващ, приемал съм ги, когато са идвали под моите прозорци. Стотици милиони затова отидоха при хората с увреждания, двойни учителски заплати, увеличение на заплатите на полицаите, вслушвал съм се в исканията им. Но съм за стабилна държава. Ще вдигнат лихвите по кредити, няма да влезем в Еврозоната (самият Радев бе против) и след това горчиво ще съжаляваме всички - не ми се напомня за КТБ или над 20 банки, фалирали при БСП. Ние ако бяхме приели тоя ИК, представяте ли си как щяхме да ме разкулачите?", емоционално коментира премиерът в оставка. 

Публикувахте от Политическа Партия ГЕРБ в Неделя, 2 май 2021 г.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени