Бойко Борисов: Дават цялата ни енергетика на офшорни компании (НА ЖИВО)

Това правителство са царе на това да разточителстват пари

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава пресконференция в централата на ГЕРБ. Разкриват скандални детайли за меморандума за разбирателство с офшорни компании, на които се дава цялата българска енергетика.  


Моята констатация е, че Меморандум за разбирателство, който депутатите поискаха и получиха. Става дума за офшорни компании,  вкоито е дадена буквално цялата българска енергетика. Дава се всичко - интерконектори, ядрена енергетика, централно отопление, Маришкия басейн. Защо офшорки? Защото там се крият пари. Разследващите журанлисти много обичаха да търсят офшорки, ама като намериха офшорки на Асен Василев и спряха. Това каза Борисов.

 

Кирил Василев го нарича писмо за намерения, акцентира той. Като гледам Gencorp и като видях правителствени самолети летят по посока Сочи - цели ескадрили, все едно Кирил Петков е направил нещо, а той нищо не е направил, посочи Борисов.

 

Властта сега тегли заеми, на Кирил Ананиев му побеля косата като гледа. Вие не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне. Социологическите проучвания почнаха да го разбират, но след два-три месеца няма да има какво да се направи. Национално съгласие трябва, за да се измъкнем от катастрофата. Това правителство са царе да разточителстват на фона на недоволното население заради инфлацията, ръстът на цените и т.н. Нямаме аналог в историята, отсече Борисов.

 

В точка 6 пише, че всички спорни точки трябва да бъдат уредени от арбитраж на международен арбитраж в Париж. Заробване на страната за десетилетия, всичко оттам да минава, през тези офшорки. 

 

Много удобни, услужливи журналисти пишат, говорят, обясняват, че тези очевидно не можещи да управляват. Инфлацията е два пъти по-голяма от тази в еврозоната - каква външна намеса има тук. Защо не направиха онова, което ние казахме - намалете ДДС-то на хляба, на горивата, финансирайте производителите и тогава кажи - ще ти купим зърното по 500 лв на тон, защото сме ти помогнали, добави Борисов. 

Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради ръста на цените, възмутено заяви Борисов. 

МС ни излъгаха  за компанията с която са подписали меморандома. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова. "Подписали са с офшорка, регистрирана в Джърси 2016 г. От трибуната Кирил Петков излъга че е подписал писмо за намерение, което не е така. Очакваме от министър Лорер да предоставят договора за електрическите автомобили. Говорим за верига от офшорни компании, чиято дейност е неясна. Дейността им не е свързана с енергетика. Не е вярно, че руските й контакти са прекратени преди 3-4 години. Защо, щом това е една паметна бележка има клаузи за арбитраж в Париж. Надявам се да се направи разследване защо точно тази компания и как е избрана", добави тя.

 

Слушаме само лъжи - първо беше замесено американското посолство, след това беше замесено посолството на Великобритания. Остава да предположим, че руски олигарси са предложили тази компания на български министър-председател. Ще поискаме резултатите от проверката, която Кирил Петков обеща от трибуната на Народното събрание, каза още Десислава Трифонова.

 

Не е вярно, че компанията няма връзки с Русия. 2019 г. те подписват със Сбербанк в Сочи за хранителни продукти за 5 млрд. долара. На този форум е и Путин. През 2021 г. президентът на Gemcorp пише на Гана и предлага да предостави ваксини Спътник. Ако това не са контакти с Русия, как да го наречем, попитаха от ГЕРБ.

 

Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки и на верига офшорки след тях. Това каза бившият енергиен министър Делян Добрев. "Не можем да кихнем, без да питаме офшорките. Страните се разбират да съфинансират дейности - кой и как избра тези две офшорки, за да инвестира в тях държавата. Кой реши да даде всичко в българската енергетика на две офшорки? Дават дори и общинската "Топлофикация" на тези офшорки", възмутено заяви бившият енергиен министър.

 

"Има и апендикс с 13 точки в него, където подробно и изчерпателно е описано всичко, което българската държава се готви да даде в ръцете им - малки модулни реактори на площадката в Белене и Козлодуй, интерконектора, проекти за развитие на ядрената енергетика, за генерация на еленергия от ядрени проекти. Планът за възстановяване и развитие е изрично записан в точка 7, ядреното гориво - точка 10, вкл. дългосрочни стратегии за използване на ядреното гориво", разкри Добрев. 


12,2 % е инфлацията в България, 7,5 % е в еврозоната. Нашата инфлация не може да бъде по-висока за еврозоната от средното за трите най-ниски там. Тази инфлация ни отдалечава от еврозоната - не може да е повече от 7 % , за да изпълним изискванията за горни нива на инфлация", добави Добрев.

"Спокойно може да спрете да говорите за еврозоната - ще разплащате в рубли, юани. Забравете за еврозоната", натърти Борисов. 

 

Когато говорим за инвеститор в страната - появява се компания с ясна собственост, която изгражда активност в България и разчита на пазара да работи. Тук само на пръв поглед става дума за инвестиции. Като се зачетем в меморандума става дума за активи - общински и държавни. Като се зачетем още повече, директно се отваря хипотезата за съфинансиране. Става дума за ангажимент страната да отделя среддтва и заедно с тези компании да финансира нови проекти. В т. 7 нещата стават още по-конкретни, посочи бившият вицепремиер Томислав Дончев.

 

В доброто старо време се провеждаше обществена поръчка. Първият въпрос е как някой предпоставя изпълнител за конкретни дейности на база на предварително подписан меморандум. Този подход има ли нещо общо с намерението на Асен Василев да купува батерии. Но ние не сме сигурни дали не става дума и за нещо друго, добави Дончев.



Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени