Бойко Борисов: Демографската криза, трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет

На срещата присъстваха Росен Желязков,  Десислава Атанасова, Костадин Ангелов и Деница Сачева

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев Източник: ПП ГЕРБ

Справянето с демографската криза трябва да е водеща национална кауза. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев.

Борисов определи демографската криза като един от най-важните национални проблеми и подчерта, че политиката за преодоляване на демографската криза трябва да е обединяваща цел между политическите съмишленици.

 

На срещата присъстваха и председателят на парламента Росен Желязков,  председателят на парламентарната група  на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева.

 

На срещата присъстваха Росен Желязков,  Десислава Атанасова, Костадин Ангелов и Деница Сачева
На срещата присъстваха Росен Желязков,  Десислава Атанасова, Костадин Ангелов и Деница Сачева Източник: ПП ГЕРБ

"Демографската криза, трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет, както и в националната здравна стратегия за 2030 година", категоричен беше Бойко Борисов.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се съгласи, че темата за намаляващото население на България трябва да се превърне в национална, но уточни, че е необходимо да се търси системен подход за нейното разрешаване и преодоляване.

 

"Необходимо е спешното постигане на политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел", заяви от своя страна евродепутатът Сергей Станишев.

 

"Мога да ви уверя, че в наше лице вие може да разчитате на партньор и ще срещате пълна подкрепа. Темата е тежка и застрашаваща не само за България, но и за Европа", отбеляза Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ има готовност да се ангажира с национални програми, както и да се търсят начини за разширяване на пакетите на НЗОК, чрез които държавата подпомага засегнатите семейства.

 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев Източник: ПП ГЕРБ

Костадин Ангелов и Деница Сачева предложиха  да се организира съвместно заседание на  здравната, социалната и образователната комисии в парламента, тъй като за решаването на демографската криза се изисква ангажирането на всички институции и търсенето на комплекси решения, които започват от инициирането на здравно образование сред подрастващите ученици, през провеждането на скрининг програми сред младите за изследване на репродуктивното здраве, до  изработването на социално-икономически мерки за превенция на ниската раждаемост, миграцията и ниските доходи.

 

Костадин Ангелов припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено и предложение за вицепремиер по демографията. Деница Сачева допълни, че ключът е да си търсят взаимовръзките между отделните политики и устойчив политически фокус върху демографската криза.

 

На срещата присъстваха д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването, Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе", д-р Мефтуне Шефкетова, ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда и д-р Александър Кобаков, началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ "Света София".

Още от "Политика"

Делян Добрев и Христо Гаджев със залп срещу Денков и Тагарев

Реакцията им дойде след като  правителственият пресцентър информира, че "министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени