Бойко Борисов е задържан незаконно, реши Софийски районен съд

В решението си съдия Николай Урумов посочва, че МВР е компетентен орган за издаването на заповедта за задържане, но липсали задължителни реквизити, както и годни данни за извършенто престъпление.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Софийския районен съд реши, че задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е незаконно.  

Решението може да се обжалва в 14 дневен срок. На 17 март лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият PR Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха задържани за 24 часа по образувано в ГДНП досъдебно  производство за изнудване на Васил Божков. На следващия ден бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

 

"Благодаря на българския съд. Няма никой над закона!", написа Бойко Борисов във фейсбук по този повод. 

 

 

В решението си съдия Николай Урумов посочва, че МВР е компетентен орган за издаването на заповедта за задържане, но липсали задължителни реквизити, както и годни данни за извършенто престъпление. Съдия Урумов прави анализ и на досъдебното производство.

 

Разпитан като свидетел е премиерът Кирил Петков, който е заявил, че е провел среща с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и е споделил загриженост, че българската прокуратура не е действала адекватно. Кьовеши  заявила, че ще бъдат предприети действия от Европейската прокуратура в обхвата на нейната компетентност.

 

Петков е изразил притеснение, че е налице вероятност Бойко Борисов и споменатите в доклада на АДФИ лица, при положение, че получат достъп до него, потенциално да повлияят на обективното разследване като затруднят разкриването на истината чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, включително и оказване на влияние върху свидетели.

 

"Тези негови съмнения обаче не са подкрепени с никакви факти, че е налице вероятност от тяхното осъществяване. Т.е. самият Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от Борисов", пише съдия Николай Урумов.   

 

По делото е разпитан и служител на Васил Божков. В показанията си разказал, че е бил упълномощен да тегли пари от сметкит ена дружествата и ги давал на шефа си, който определял кога и колко да се теглят. Служителят обаче не е заявил в показанията си, че е бил свидетел как Божков дава пари на Борисов, нито е потвърдил, че бизнесменът е бил изнудван от бившия премиер. 

 

Бившата секретарка на Владислав Горанов също е разпитвана по досъдебното производство. Тя разказала, че много пъти е виждала Божков да ходи в кабинета на министъра, провеждани са по негова инициатива, винаги е бил сам, само "с пура в ръка" и никога не го е виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си.

                                     

В показанията си друг свидетел само предполагал, че Божков е изнудван, защото бил въведен неясен режим на облагане на лотарийните игри, който от своя страна позволявал облекчено данъчно облагане, поради неясни разпоредби на закона.

 

Освен това, съдът отбелязва, че разпитите на тези трима свидетели са  осъществени един ден след задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, поради което те дори не са били налични към доказателствената съвкупност при осъществяването на ареста.     

 

За сведенията на Васил Божков няма яснота по какъв начин са постъпили по делото, защото не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизявление, с което той е отговорил на поставените му въпроси, неизвестно от кого.

 

"Дори да се приеме, че с Васил Божков е осъществен контакт по Интернет от органите на полицията, то неговите твърдения не са подкрепени от нито едно доказателство по делото", пише съдът. 

 

"Публично известно обстоятелство е и фактът, че Божков е отправил обвинения срещу Борисов и други лица затова, че е плащал 20% от печалбата на лотарийния си бизнес чрез други лица от МС. Тези обстоятелства са съобщени също доста преди осъществения арест, като този състав на съда намира, че към момента на ареста не са били събрани никакви годни писмени или гласни доказателства, че именно Борисов го е изнудвал. Не е направен опит сведенията от Божков да бъдат проверени за достоверност", пише в решението на Софийския районен съд. 

 

"В публичното пространство са публикувани снимки и видеоклипове през месец юни 2020 г. (година и половина преди ареста), в които е посочено, че тогавашният министър-председател Борисов притежава голямо количество банкноти и златни кюлчета, поставени в чекмедже на нощно шкафче, във вилата в резиденция "Бояна". Освен това, съдът  следва да отбележи, че по делото няма данни, които да удостоверят дали въпросните снимки и видеоклипове не са били манипулирани, т.е дали те са автентични. Този въпрос не е изяснен с необходимата за това експертна справка. Съдът в това производство няма за задача да установява това обстоятелство, но така или иначе то не може да бъде оставено без коментар, защото пряко касае момента, в който на цялото общество през много различни медии бе представена тази информация и този момент има отношение към момента, в който МВР също е било уведомено за въпросните събития, а всъщност е било налице бездействие по въпроса за установяване на тяхната автентичност. Ето защо, само на базата на медийните публикации не може да се прави обосновано предположение за съпричастност на дадено лице към определено престъпление, защото изрезки от вестници и статии в електронни медии нямат доказателствена стойност в наказателното производство в този случай", посочва съдия Урумов. 

 

Съдът отбелязва още, че по време на претърсването в дома на Борисов не са намерени никакви относими към предмета на делото доказателства. Заради това се приема, че дори резултатът от тези действия, може да служи като основание за задържане. Точно обратното -  резултатите от тези претърсвания всъщност за пореден път потвърждавали липсата на данни за извършено престъпление. Според съдия Урумов резултатите от проведеното претърсване е следвало да бъдат взети предвид от полицейските органи преди да задържат жалбоподателя, защото задържането трябва да бъде съразмерна мярка на обществената опасност на престъплението и на дееца, а не израз на самоцел и произвол от страна на органите на полицията.

 

Главна дирекция "Национална полиция" трябва да плати разноските по делото от 300 лв. то може да се обжалва пред Административния съд. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени