Бойко Борисов: Факт е, че заради "Лукойл" и "Газпром" България губи по 7 млрд. лева на година (ВИДЕО)

Петков обслужва интересите на "Газпром" и "Лукойл", добави Делян Добрев

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

"България стана най-развита газопреносна мрежа на Балканите, като 80% реверсивните връзки са на наша територия. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган. В най-тежката му година проведохме среща във Варна с представители на ЕК и оправихме отношенията", заяви той. "За българския народ надали вече има значения на едни или други за корупция. Факт е, че заради "Лукойл" и "Газпром" България губят по 20 млн. лева - 7 млрд. лева за година". Това заяви на брифинг в централата на партията лидерът Бойко Борисов. 

 

"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку -  договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Когато започнахме да правим "Александруполис" на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", допълни той.

 

Бившия премиер призова в новото НС първият законопроект да е за 100% диверсификация и независимост от "Газпром". Според него това ще стане с търг за 10-годишни доставки на втечнен газ, за да има повече предвидимост и устойчивост на цените, като да се търсят всякакви доставчици - от САЩ, Катар, Египет.

 

Борисов призова да се фокусираме и върху добиването на български газ, има достатъчно находища. Лидерът на ГЕРБ отново призова за таван на цените на горивата до 2,70 лева.

"Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите партии - всеки, който е готов да подпише първите документи за диверсификация , става наш съюзник. Предлагаме да бъде приет първи закон за 100% за диверсификация на газ от "Газпром", като доставките са за над 10 години.  

 

Втори закон, таван върху цените на горивата от 2,70 лв. Да спрем грабежа на хората, добави лидерът на ГЕРБ. Трето, втората част на ескадрилата F-16. Ние или ще модернизираме ВВС с най-добрите самолети, или нещо мислят друго да правят, заяви още той.

 

Четвърто, 100% диверсификации на руското ядрено гориво, каза Борисов. Пето, да спрат да  издевателствата с цената на тока, призова бившият министър-председател.

 

"Шесто, съдебна реформа. От директно излъченото предаване по Дарик радио, разбрахме, че съдебната реформа за тях е вид бухалка. Ние сме готови на разговори по тази тема, ако решат да правят истинска съдебна реформа", заяви Борисов.

 

Делян Добрев бе категоричен, че правителството работи за "Газпром" и "Лукойл".

"Българското общество плаща 10 млн. лева повече на ден за газ заради руските посредници и 10 млн. повече за гориво отново заради руските посредници. Правителство, което се прави евроатлантическо, излиза, че работи за "Газпром" и "Лукойл". Никога в историята на България те не са печелили толкова, колкото сега. Разликата за една година заради посредниците е в размер на 3,5 млрд. за "Газпром" и 3,5 млрд. за "Лукойл". Дали взимат всичките 7 млрд. или си ги делят с Кирил и Асен, това е въпрос, който вероятно никога няма да разберем", заяви той.

 

"Търговският баланс между България и Русия се е влошил многократно, сега плащаме в пъти повече на Русия, заради тези евроатлантици в кавички", посочи още той.

 

"Петков обслужва интересите на "Газпром" и "Лукойл". Незавършването на интерконектора с Гърция е в най-пряк интерес на "Газпром". Продължаваме да плащаме на "Газпром", но продължаваме да плащаме и на руски посредници", заяви от своя страна депутатът Томислав Дончев. Тук същественото е, че освен обслужването на руските интереси, имаме и корупция, допълни той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени