Бойко Борисов: ГЕРБ е "за" санкциите срещу Русия, но и за бързо строителство на нови ядрени мощности (НА ЖИВО)

Затова ми се струва доста странно тези, които клечаха пред президентството, днес да протестират срещу Радев - Радев беше казал в кампанията, че Крим е руски, добави той

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

"С огромни усилия успяхме да приемем закони, които да диверсифицират горивото за двата ни ядрени реактора, с "Фраатом" и "Уестингхаус", така че да се откъснем от ядрената зависимост. Беше приет закон, с който да се закупят два реактора. Работим активно по този въпрос. ГЕРБ е "за" санкциите срещу Русия, но за бързо строителство на мощности". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг.

 

"Бе приет закон, с който да се купят 2 реактора, американско производство, с една от най-добрите технологии, за да може докато изтече 5 и 6 блок на Козлодуй, да сме изградили нова мощност", заяви той. И предложи да се работи за междуправителствено споразумение със Щатите, за да се определи финансирането на нови блокове. Вчера бяха "Уестингхаус" и работим активно, ако има санкции към Русия да ги подкрепим, но да сме си изградили мощности", каза Борисов. И се закани ако това не го направи служебното правителство, да го направят ГЕРБ след 2 април.

  

"Затова ми се струва доста странно тези, които клечаха пред президентството, днес да протестират срещу Радев - Радев беше казал в кампанията, че Крим е руски. Ние издигнахме проф. Герджиков, а колегите от ДБ подкрепиха Радев. ДБ, след като обявяват днес протест искат ли и аз да отида и да вдигна един юмрук. Две години ДБ и ПП управляваха - нищо. В последната нощ се сетиха за закон за прането на пари, а те не дойдоха. За какво сме виновни? Аз ви вкарах в Европейския банков съюз, вие ни вкарахте в криза, криза след криза", подчерта бившият премиер. 

 

"Виновниците са пред президентството, не са в президентството. Ако бяхме направили евроатлантическо правителство, нямаше да има тема. Радев ще им каже - "Защо не направихте правителство бъзльовци?". Когато ние издигахме кандидати срещу Радев, те го подкрепиха, налепиха се на плакати с него", припомни лидерът на ГЕРБ.

 

"Сега вече, който не охули Радев, вече ще стане лош. Налелиха се на плакатите с тях, бе хора, толкова ли кратка памет имате?", обърна се Борисов към медиите.

 

"На 17 юни миналата година, за първи път сме казали пред вас тук - че 1 лв. взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците. Нарисувано, написано, обяснено! И никаква реакция! Думите отлитат, но написаното остава, бих се обърнал към Христо Иванов. Когато правителството на Христо Иванов взимаше по 1 лв. на литър. Сега е същата война, даже по-кръвопролитна, но сега горивата са точно с 1 лв. по-ниски", изтъкна Борисов.

 

"Ако са искали да поддържат евроатлантическия път на България - кой внесе закона за въоръжението, за да изгони посредниците, закона за РСМ, кой помага най-много на Украйна - ние, ГЕРБ. Затова идват тук. Кой мисли за истинска диверсификация - още 2012 г. сме дали концесия на Тотал и ОМВ. Тогава много се смееха. И от едната и от другата страна на нашия масив - в Турция и в Румъния - откриха газ, а Румънците вече го черпят. При най-добрата газопреносна мрежа, която сме създали, с 80 % американски компресори няма да сме зависими от никакви танкове, от никакъв руски газ". Това добави Бойко Борисов. 

 

И тук предлагам на ПП-та, на ДБ-та, които уж заявяват, че имат евроатлантическа ориентация. Аз не питах никого и купихме 20 % от газовия терминал в Александруполис. Всичко това сме го подготвили ние. Турците вече чертят, а те черпят на 5 км от нас, не само да събираме концесионна такса, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Веднага трябва БЕХ да влезе в съдружие с Тотал и ОМВ и да инвестираме, за да започне да се черпи. Това ми го предоставиха от Тотал и ОМВ, ето, тук стояха. Защо не подкрепиха проф. Герджиков, а подкрепиха "атлантиците" Радев? Той беше заявил вече, че ще ходи при Путин, отново припомни Борисов. 

 

"Кой не отиде на протеста срещу Радев днеска, значи не е демократ. Аз съм демократ, извадихме най-добрия кандидат срещу него - проф. Герджиков. Що не го подкрепиха? Снимаха се с него по-плакатите... ГЕРБ издигна по-добър кандидат, затова бяха против. Радев сравнително добре се оправя", коментира бившият премиер. 

 

"Аз истински се надявам ПП да не се превърне в ДБ - защото те не искат да има правителство. Искат да има някой да тричат, да отидат за 1 час да се разходят, да кажат "Уууу" и Радев пак да си управлява. 

Затова политическите партии трябваше да съставят кабинет - сега друг човек щеше да е на Европейския съвет. Кого обслужвате?", възмутено попита бившият министър-председател.

 

"Остава ни да се молим на Господ да управлява Радев разумно. Той си го каза в кампанията - "Крим е руски". Нашата реакция беше на президентските избори, с евроатлантически кандидат", заяви лидерът на ГЕРБ. 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени