Бойко Борисов: ГЕРБ никога няма да признае псевдореферендумите в Украйна - те са невалидни, незаконни, те са фарс (ВИДЕО)

Основен критерий за отговорността на политическите сили е способността да се състави правителство, отбеляза Томислав Дончев

Брифинг на ГЕРБ след срещата със синдикатите
Брифинг на ГЕРБ след срещата със синдикатите Източник: Скрийншот/Facebook

След два дни срещи с национално представените партньори, със синдикални и работодателски организации с епотвърдиха няколко неща. Първо, и българският бизнес и заетите, чиито интереси представляват синдикатите, са разтревожени от войната, кото се води недалеч от нашите граници. Това каза в началото на брифинга на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томислав Дончев. 

 

Наред с всички кризи, които ни връхлетяха продукт и на негативните процеси в Европа, и на аматьорското управление в България, войната тревожи всички. Всички очакват мъдрост от политическите сили, за да не се генерират допълнителни рискове за националната сигурност. 

 

Втората тема, която поставиха всички е необходимостта в България да бъде сформирано титулярно, компетентно, адекватно правителство, с адекватна парламентарна подкрепа, за да може да води страната в тези кризисни времена. За да може да преодолее вътрешните кризи - не само политическата, но и инфлационната, енергийната, икономическата - да реагира адекватно и на всички външнополитически заплахи, подчерта Томислав Дончев.

 

Основен критерий за отговорността на политическите сили е способността да се състави правителство, отбеляза бившият вицепремиер.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че на всички българи им е ясно в какво състояние е държавата - социално-икономическо и финансово. 

 

Но има нещо много по-лошо от това, за първи път се случва след Втората световна война - агресията на Русия в Украйна - безсмислена, кръвопролитна. Частичната - кой ще я определеи колко е частина - мобилизация в Русия довежда до хиляди мъже да бягат от Русия, добави бившият министър-председател.

 

Позицията на партията е, че ако сме в управление, всеки, който неиска да убива и не иска да бъде убиван ще има убежище в България, отбеляза Борисов.

 

Втората ни позиция е за фарса наречен референдуми. В Донецк, Луганс, Запорожие, Херсон, се проведоха референдуми, които никога, ако ГЕРБ участва в управление, няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни, незаконни и това е фарс - това е позицията на партията. И искам всички вие, когато ви питат, да бъдете по-категорични дори и от мен, категорично заяви бившият премиер. 

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Скрийншот/Facebook

Саботажите по "Северен поток 1 и 2" още повече ме тревожат за директен удар срещу АЕЦ "Запорожие". Тогава за Украйна, на Румъния, на България ще е катастрофално за икономиката, за туризма, за хората на тези страни. 

Чадърите, които предишното правителство правеше, се проявиха в това, че три области са в бедствено положение заради нелегалните мигранти. 

 

От бедствието "Асен Василев" във финансите ще се излезе най-трудно, възмути се Бойко Борисов. И то е, защото пазарите - и вътрешните, и международните (...) След като всяка седмица теглеха по половин милиард лева и четири пъти преправяха бюджета, накрая сложиха капан на служебното правителство.

 

Видяхте - Хърватия, която е в еврозоната, изтегли заем два пъти по-евтин от България. И служебното правителство е принудено да тегли нови заеми. И сега ако следващата седмица пак излезе на пазарите, ще трябва да плаща по-висока лихва - имало е искане за 7 % лихва. 

 

БСП от червените мобифони, заменки, до какво ли не - да не стигам до крайности. Да, България или ДСБ - разбойническата приватизация, мистър 10 %, кръгът Агнешки главички, кръгът Олимп и какви ли не други - те ли са за пример? Или ПП-тата с "Джемкорп", горивата, с газа. 

 

Партиите, с които може да работят с нас, или ние да подкрепяме такива партии в зависимост от това, как ни подредят българите, са тези, които споделят тези политики - диверсификация за ядреното гориво, диверсификацията от "Газпром", ескадрилата F-16 и, разбира се, непризнаването на фалшивите референдуми, заяви Борисов. Това са нашите евроатлантически партньори, това сме ние, това са нашите разграничителни линии, завърши той. 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени